Home Landelijke radio Kerstprogrammering op de landelijke zenders

Kerstprogrammering op de landelijke zenders

Tijdens Kerst zenden veel radiostations een aangepaste programmering uit. Een deel van de zenders neemt gast terug en zendt uit volgens een minimale programmering, terwijl anderen juist helemaal losgaan en een complete feestprogrammering hebben opgetuigd. Kerstspecials, speciale hitlijsten, jaaroverzichten. We hebben alles voor je op een rij gezet, zodat je de komende twee dagen niets hoeft te missen op de radio.

Radio 1
Op Radio 1 zijn tijdens de Kerst zoals ieder jaar de Marathoninterviews van de VPRO te horen. Op Kerstavond praat praat Max van Weezel tussen 20:00 en 23:00 uur met politicus Alexander Pechtold, op Eerste Kerstdag interviewt Mathijn Deen schrijver Tomas Ross en op Tweede Kerstdag gaat Djoeke Veeninga langs bij schrijfster Joke van Leeuwen. Ook in de dagen na Kerst is er iedere avond een Marathoninterview op Radio 1.

Op Eerste Kerstdag volgt Radio 1 verder de normale programmering. Op Tweede Kerstdag begint de dag met het Radio 1 Journaal. Daarna is vanaf 9:00 uur het Radio 1 Jaaroverzicht te horen. Dat bestaat uit compilaties van grote nieuws- en sportgebeurtenissen, die worden afgewisseld met muziek. Van 15:30 tot 20:00 uur pakt Radio 1 de reguliere programmering weer op.

Radio 2
De fans van de 'Top 2000' kunnen niet wachten tot Kerst, want dan begint de doorlopende uitzending van de lijst die de rest van het jaar duurt. Voor het zover is, zendt Radio 2 eerst de 'Kerst Top 75' uit. Jasper de Vries en Daniël Dekker presenteren die hitlijst van Kerstplaten op Eerste Kerstdag van 7:00 tot 12:00 uur.

De 'Top 2000' begint vervolgens om 12:00 uur. De presentatie is dit jaar in handen van Hans Schiffers, Daniël Dekker, Gijs Staverman, Sander de Heer, Bert Haandrikman, Henk van Steeg, Sander Guis en Kasper Kooij.

3FM
Op Kerstavond beleeft 3FM zijn jaarlijkse hoogtepunt: het slot van Serious Request. Tussen 16:00 en 21:00 uur presenteren Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg met zijn drieën de slotuitzending, waarin wordt geprobeerd om op het laatste moment nog zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de strijd tegen diarree. Daarna mogen ze het Glazen Huis verlaten en wordt de eindstand bekend gemaakt.

Direct daarna eindigt de uitzending vanuit Leeuwarden en neemt 3FM wat gas terug. Het station begint dan met de Top Serious Request van de platen die het meest werden aangevraagd tijdens de actieweek. In totaal worden zo'n 3000 platen gedraaid. Dat is meer dan ooit, want de lijst duurt dit jaar niet tot Oud & Nieuw, maar loopt door tot en met 3 januari. Tijdens de Kerstdagen is de presentatie in handen van onder meer Michiel Veenstra, Domien Verschuuren, Sander Hoogendoorn, Barend van Delen en Wijnand Speelman.

Radio 4
Op Radio 4 is er natuurlijk veel aandacht voor Kerstconcerten. De afgelopen tijd waren er al diverse te horen en ook op Eerste Kerstdag kunnen liefhebbers van klassieke kerstmuziek Radio 4 opzetten. Van 15:00 uur tot 16:30 uur wordt het Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest uitgezonden. Om 20:00 uur is in het 'Avondconcert' een drie uur durend kerstconcert van het Ricercar Consort te horen. Verder volgt Radio 4 tijdens de Kerstdagen de normale programmering

Radio 5
Ouderenzender Radio 5 Nostalgia volgt grotendeels de normale programmering, maar veel programma's worden vervangen door speciale uitzending. Zo blikt de ochtendshow 'Wekker-Wakker!' op beide Kerstdagen terug op het nieuws van het afgelopen jaar met de mensen uit het nieuws. 

Op Eerste Kerstdag vervalt het eerste uur van 'Arbeidsvitaminen' en wordt dat vervangen voor de Kerst Kerkdienst. Na een uurtje nostalgische Kerstmuziek is dan een speciale editie van van 'Open Huis' te horen. Presentatrice Petra de Joode organiseert namelijk een kerstbrunch bij haar thuis. 

'Plein 5' komt tussen 14:00 en 16:00 uur Eerste Kerstdag live vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op Tweede Kerstdag presenteert Hijlco Span het programma vanuit het bakkerijmuseum Hattem.

Radio 6
Bij Radio 6 hebben ze gekozen voor een overzichtelijke programmering op beide Kerstdagen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is het 'Zwart Kerst'. De uitzendingen worden gevuld met "de mooiste soul- en jazzmuziek voor onder de kerstboom en tijdens het kerstdiner", aldus de zender. De presentatie is in handen van onder meer Steef Cuijpers, Sherill Samson en Rudy Mackay.

538
Radio 538 doet tijdens de Kerst rustig aan. Het station volgt grotendeels de normale programmering.

Tussen 6:00 en 10:00 uur presenteert Edwin Evers op beide Kerstdagen 'Het Beste van Evers Staat Op in 2013'. Tijdens het Kerstdiner zorgt 538 voor een speciale muzikale omlijsting; op beide Kerstdagen zijn van 19:00 tot 21:00 uur nonstop 'X-Mas Crackers' te horen.

Slam!FM
Jongerenzender Slam!FM heeft niet bekend gemaakt wat ze doen met Kerst. Voor zover bekend volgt het station dus de normale programmering.

Sky Radio 
Zeg je Kerst, dan zeg je Sky Radio. Het station zendt zoals altijd nonstop kerstmuziek uit. Op Eerste Kerstdag zijn de beste Kerstplaten vanaf 14:00 uur achter elkaar te horen, want dan zendt het radiostation de 'Christmas Top 50' uit. Er staan veel recent uitgebracht kerstplaten in de lijst, maar de lijst wordt aangevoerd door klassiekers van Chris Rea, Wham!, Band Aid en Mariah Carey.

Radio Veronica
Op Eerste Kerstdag volgt Radio Veronica de normale programmering, maar veel dj's zijn vrij dus het kan zijn dat je een andere dj hoort dan je gewend bent. Op Tweede Kerstdag begint Radio Veronica met de Super Zeroes Zesdaagse. Tot het eind van het jaar draait het station alleen maar muziek uit de eerste tien jaar van deze eeuw.

Q-music
Tijdens de Kerstdagen vervalt de ochtendshow bij Q-music en wordt ingevuld met nonstop muziek. 'Het Foute Uur', tussen 9:00 en 10:00 uur, wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Het Foute Kerstuur'. Overdag wordt vervolgens de normale programmering gevolgd, 's avonds is hij aangepast. Op Eerste Kerstdag hoor je tussen 16:00 en 0:00 uur achter elkaar Joey van der Velden, Koen Hansen en Erik van Roekel. Op Tweede Kerstdag zijn achtereenvolgens Menno Barreveld, Niek van der Bruggen en Marieke Elsinga te horen.

100% NL
Bij 100% NL is het inmiddels een traditie dat tijdens de Kerstdagen concerten te horen zijn. Op Eerste Kerstdag is van 17:00 tot 18:00 uur het concert 'One Christmas Night Only' te horen dat Glennis Grace gaf in de Noordkerk in Amsterdam. Op Tweede Kerstdag is op datzelfde tijdstip een selectie te horen van 'Groots met een zachte G' van Guus Meeuwis. 

Ook 'Candlelight' is uiteraard in kerstsferen. Zowel op Kerstavond, als Eerste en Tweede Kerstdag leest Jan Veen 's avonds laat de mooiste kerstgedichten voor op 100% NL.

Radio 10
Op Radio 10 is vandaag de ontknoping van de 'Top 4000' te horen. Even voor 17:00 uur is de nummer 1, 'Bohemian Rhapsody' van Queen, te horen. Meteen daarna draait Radio 10 nonstop kerstmuziek onder de noemer 'Driving Home For Christmas'. Tijdens de Kerstdagen zendt het station "de grootste kersthits aller tijden" uit.

BNR Nieuwsradio
Nieuwszender BNR heeft niet bekend gemaakt of er speciale uitzendingen zijn met Kerst.