Home Landelijke radio Frits Spits maakt laatste uitzending op Radio 2

Frits Spits maakt laatste uitzending op Radio 2

Frits Spits maakt vanmiddag voor de laatste keer zijn programma op Radio 2. Na een achttienjarige staat van dienst neemt Spits vanuit Beeld en Geluid afscheid van Radio 2. 

Spits wordt bij Radio 2 opgevolgd door Gijs Staverman die het programma Gijs 2.0 gaat maken. Spits gaat een programma maken op Radio 1 waar hij op zaterdag Taalstaat gaat maken.

Felix Meurders ontdekte Spits die werkzaam was als docent Nederlands. Uiteindelijk kwam hij bij de NOS terecht waar hij in 1978 begon met De Avondspits op Radio 3. In 1988 stopte hij tijdelijk met het programma om zich op het televisieprogramma Nieuwsspits te storten, maar dat was geen succes. Na een korte periode voor TV10 van Joop van den Ende, kwam hij op 1 april 1990 terug bij de NOS om nog vijf jaar De Avondspits te presenteren.

Op 24 februari 1995 was de laatste uitzending van het programma en stapte Spits over naar de KRO. Vanaf die tijd is hij tussen 12:00 en 14:00 uur te horen in Tijd voor Twee op Radio 2.

Vanwege zijn 60e verjaardag wordt Spits op 21 januari 2008 in een speciale uitzending in het zonnetje gezet. Hij zit dan ook 35 jaar in het vak. Van locoburgemeester Leo Janssen van Laren krijgt hij een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau). "Ik ben sprakeloos", reageerde Spits. "Ik ben Nederlander in hart en nieren. Toen ik de kersttoespraak hoorde van de Koningin over meer tolerantie en verdraagzaamheid, toen dacht ik: dat zijn woorden naar mijn hart. Dat juist zij mij heeft onderscheiden, dat beschouwik als een buitengewoon grote eer. Ik ben er stil van, hartelijk dank." Hij krijgt ook de Radio 2 Zendtijdprijs vanwege zijn lange staat van dienst.

'De Avondspits' komt eenmalig terug op 3FM op 23 januari 2008. Op initiatief van 'De Coen & Sander Show' is Spits weer te horen tussen 18:00 en 19:00 uur.

Op 4 september 2008 ontvangt Spits de Marconi Award voor zijn hele oeuvre als radiomaker.
Foto: Wim Kluvers