Home Landelijke radio Jubileumfeest Evers Staat Op werd bijna verboden

Jubileumfeest Evers Staat Op werd bijna verboden


De loco-burgemeester van Hilversum heeft overwogen het jubileumfeest van het 538-programma Evers Staat Op te verbieden. Tijdens de marathonuitzending van achttien uur op 16 april wilde de zender ’s avonds een feestje vieren omdat het ochtendprogramma tien jaar op Radio 538 zit. “Daartoe was een enorme partytent opgericht in de voortuin, waar gasten ontvangen zouden worden, drank geschonken en een muziekje gedraaid”, zegt loco-burgemeester Jan Rensen in Broadcast Magazine. “Allemaal harstikke gezellig, maar er was geen vergunning aangevraagd.”

Het bleek om een nogal ingewikkelde vergunning te gaan. “Horeca, milieu (vanwege de muziek), brandweer en nog zo wat. Het ging niet zomaar om een receptie.” Aangezien de burgemeester elders was, moest Rensen beslissen of er gedoogd werd of gehandhaafd. “Het antwoord lijkt gemakkelijk. Natuurlijk ga je gedogen. Omwille van een paar regeltjes ga je niet zo’n belangrijk radio-event naar de knoppen helpen. Maar zo makkelijk is dat tegenwoordig niet meer. Zeker niet sinds ‘Enschede’ en ‘Volendam’. Want stél dat er iets gebeurt. Overheidsfunctionarissen kunnen tegenwoordig persoonlijk strafrechtelijk vervolgd worden als zij hun wettelijke taak niet afdoende hebben uitgevoerd.”

Uiteindelijk heeft de houding van Radio 538 de doorslag gegeven. “Er was contact geweest met de gemeente over het oprichten van de partytent en niemand van de gemeente had toen gewezen op mogelijke andere benodigde vergunningen. 538 had al op eigen initiatief per brief de buurt geïnformeerd over het feestje. En men had handhavers van de brandweer alle ruimte gegeven om alsnog één en ander te controleren op veiligheid.” Daaruit kwam alleen maar dat de tent eigenlijk ietsje verder van het gebouw had moeten staan.

“Mijn conclusie was dat áls Radio 538 op tijd de vergunningen zou hebben aangevraagd, deze naar alle waarschijnlijkheid zonder problemen zouden zijn verleend. Met die redenering dacht ik bij eventuele rampspoed wel weg te komen bij de rechter. Maar ik haalde maandachtochtend opgelucht adem.”