Het radioprogramma ‘Echte Jannen’ op NPO Radio 1 was voor Jan Dijkgraaf ‘het mooiste dat hij ooit gedaan heeft’. Dat vertelt hij in gesprek met Patrick Kicken. Dijkgraaf maakte het programma in 2010 en 2011, samen met Jan Roos. “De chemie tussen ons was geweldig. Jan is echt Pietje Bell. Ik was de rustige, maar wel scherpe man, naast hem. We hadden heel veel goede gasten: ministers, fractievoorzitters, maar ook Dries Roelvink die wel vijftien keer naar de studio is gekomen.”

Jan Dijkgraaf ging in augustus 2010 aan de slag als hoofdredacteur voor PowNed, maar stopte na een paar maanden alweer. “Ik was ziek en moest stoppen van mijn huisarts. Het was niet heel goed voor m’n bloeddruk wat ik aan het doen was.”

Bij PowNed had Dijkgraaf een contract van vijf jaar, waar hij rond de Balkenendenorm (zo’n 180.000 euro) per jaar verdiende. “Ik wilde dat contract verscheuren en graag één jaar radio gaan doen als freelancer.” Dat lukte: Dijkgraaf en Roos maakten bijna een jaar lang ‘Echte Jannen’ van zondag op maandagnacht op Radio 1. “Het was een beetje ‘Radio Bergeijk 2.0’. Het was volkomen tegendraads, maar wel puur.”

Kritiek op Radio 1

Hoewel Dijkgraaf mooie herinneringen koestert aan zijn tijd bij Radio 1, heeft hij er ook forse kritiek op. Volgens de columnist ‘boeit het de programmamakers van Radio 1 geen fluit wat de luisteraars van het station vinden’. “Maar op het moment dat er een programma wordt gehalveerd, dan willen ze opeens actie en weten ze de luisteraars wel te vinden. Ik denk aan Lara Rense laatst, die een uur van haar programma moet inleveren.”

Volgens Jan staan veel programmamakers op Radio 1 niet bepaald open voor de reacties van luisteraars. “Ik ben geen psycholoog, maar het is heel erg van: wat ik niet zie, dat kan me ook geen pijn doen. De werkelijkheid is anders dan zij ‘m willen beschrijven.”

Foto: Still video