Home Hoe is het met? Hoe is het met Robin Velderman?

Hoe is het met Robin Velderman?

Robin Velderman begon zijn landelijke carrière in 2000 bij 538 waar hij studeerde aan de 538 dj school. Na het doorlopen van de interne opleiding maakte hij in 2003 de overstap naar Yorin FM. Eerst in de nacht en na het vertek van Timur naar 3FM schoof hij door naar de avond. “Ook heb ik veel in het weekend gezeten, met als hoogtepunt een zondag waar ik 8-12, 15-18 en 21-00 ‘mocht’ vullen.”

In 2004 stapte hij over naar ID&T Radio. Eerst als invaller en toen het station overging in Slam!FM kreeg hij een dagelijksprogramma. Toen het station werd overgenomen moest Robin weg.

In september 2006 is hij vertrokken naar Curaçao om bij Dolfijn FM het programma Villa Velderman te gaan presenteren. “Ik heb me prima vermaakt op dat eiland. Het was ook mijn laatste dagelijkse presentatieklus. Na mijn terugkomst heb ik onder andere nog een jaartje audiovormgeving gemaakt voor BNN.”

Wat doe je nu?
Ik ben nu alweer twee jaar nieuwslezer bij het ANP, en ook geregeld op Radio Oost. Echt een heel ander vak en zeker voor iemand met een dj-achtergrond een enorme omschakeling. Van het enthousiast en improviserend volkletsen van intro’s en bedjes naar het ingetogen voorlezen van nieuwsteksten is nogal een stap, maar het gaat steeds beter. Daarnaast doe ik nog wel eens een inspreekklusje voor bedrijfsvideo’s en dergelijke.

Waarom ben je niet meer op de landelijke radio te horen (als dj)
Ik heb de pech gehad dat ik bij twee zenders ben gesneuveld in een reorganisatie. Na mijn terugkomst van Curaçao heb ik nog wel geprobeerd een leuk station te vinden. Helaas liggen de vacatures in dj-land niet voor het oprapen, en was het tijd voor een carrièreswitch. En het is natuurlijk ook link om me aan te nemen. Drie stations waar ik heb gewerkt bestaan niet meer: Deventer FM, Yorin FM en ID&T Radio zijn inmiddels ter ziele. Ik zou me als zenderbaas ook wel drie keer bedenken… 😉

Wat was je leukste radiomoment
Telt twee jaar ook als een moment? Want zo lang heb ik bij Dolfijn FM gewerkt, en man, wat was dat een feest. Heerlijk klimaat, studio op het strand, leuk, positief radiostation, geweldige collega’s. Ik vraag me nog geregeld af waarom ik daar eigenlijk ben weggegaan, ik had er best nog een jaartje langer kunnen blijven rondhangen.

Verder heb ik altijd erg genoten van locatie-uitzendingen. Dat is toch altijd behelpen en improviseren, maar als het lukt, is het des te leuker. Zo heb ik met Yorin FM op Dance Valley en Pepsi Chart Live gestaan, en met Slam!FM op onder meer Sensation en Mysteryland. Een leuke afwisseling ten opzichte van iedere dag in de studio je programma doen. Wat natuurlijk ook niet heel vervelend is.’

Wat me ook altijd zal bijblijven is de zaterdagmiddag dat ik op Yorin FM de laatste twee kaarten voor de Idols-finale mocht weggeven. Het 1338ste SMS’je zou winnen. De eerste twee minuten bleef de inbox angstvallig leeg. En toen begon het. Met honderden tegelijk kwamen ze binnen. Een kwartier later stond de teller ver boven de 10.000. Op zo’n moment heb je pas goed door wat voor impact radio heeft.

Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
Als nieuwslezer hoor je me geregeld landelijk, op heel veel zenders tegelijk zelfs. Maar als dj? Zeg nooit ‘nooit’ en het zou leuk zijn, maar voorlopig zie ik dat niet zo snel gebeuren.

Naar welke dj en welk station luister je nu graag?
Wat mij betreft heb je op de Nederlandse radio Edwin Evers aan de top. Dan een hele lange tijd niks, en dan komt pas de rest. Ik vind het enorm knap hoe hij iedere ochtend weer een boeiende ochtendshow neerzet. Het kan alle kanten op, van serieus naar te flauw voor woorden en alles daartussenin. En dat zonder mensen af te zeiken. Ik vind het altijd jammer als hij weer een plaat start. Erg knap als je dat gevoel bij luisteraars kunt oproepen.

Wat ik zelf luister? Weinig live radio eigenlijk. Ik zit vrij veel in de auto en da’s een mooie plek om mijn voorraadje podcasts weg te werken. Echte Jannen, Spijkers met koppen, BNR Digitaal, Mediazaken, De Nationale Autoshow, Dit is de dag zijn zo wat programma’s die ik dan terugluister. En verder zap ik me door radioland heen tot ik iets hoor wat m’n aandacht trekt, van Radio 1 tot 538 en van 3FM tot Q.

Heeft de radio nog toekomst?
Dat denk ik zeker. Het is heel mooi dat je op internet alle muziek en clips kunt vinden die je leuk vindt, maar daar moet je zelf moeite en energie in steken. De meeste mensen hebben daar helemaal geen zin in. Die willen gewoon op een knopje drukken en vermaakt worden. Radio levert dat gemak. De manier van uitzenden zal wel verschuiven van de FM-band naar internet, DAB of iets anders, maar radioprogramma’s zoals we die nu kennen zullen denk ik nog lang blijven bestaan. Radio is niet voor niets het mooiste medium.