Home Hoe is het met? Hoe is het met Jaap Brienen?

Hoe is het met Jaap Brienen?

Jaap Brienen

In ‘Hoe is het met?‘ interviewen we dj’s die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Ruim 9 jaar lang presenteerde Jaap Brienen de ochtendshow ‘Eerst Jaap!’ tussen 07:00 en 10:00 uur op NPO Radio 6. Ook werkte Brienen jarenlang als vaste vervanger van de programma’s van Frits Spits en Bert Haandrikman op NPO Radio 2. Nadat eind december 2015 het doek viel voor Radio 6, stopte ook de ochtendshow van Brienen.

Wat doe je nu?
“Ik heb mijn eigen bedrijfje, van waaruit ik werk als DJ, voice-over en andere leuke dingen die op mijn pad komen.”

Waarom ben je niet meer op de landelijke radio te horen?
“Ik maakte de ochtendshow voor Radio 6 Soul & Jazz, van de allereerste dag tot het einde van de zender. En met die zender verdween ik ook van de radio. Op dat moment waren de kaarten bij andere zenders wel geschud en viste ik achter het net. Daar heb ik wel even flink van gebaald.”

“Maar ik besloot uiteindelijk zelf om Hilversum voor dat moment even helemaal achter me te laten. Na negen jaar van lange werkweken en de wekker om 04:30 uur, vond ik het eigenlijk wel heel prettig om even wat meer te slapen, thuis te zijn en mijn jongens naar school te brengen.”

Wat was je mooiste radiomoment?
“Op zich niet meteen het vrolijkste, maar voor mij wel meest indrukwekkende moment, was onze laatste uitzending. We zagen die dag bijna tien maanden lang aankomen, maar binnen ons team hadden we besloten om in die resterende uitzendingen niet langzaam het vuur te laten doven. Iedere dag weer een uitzending op volle kracht.”

“Maar ja, zo kwamen we in die laatste week wel met piepende banden tot stilstand. Ineens hield het op en kwam alles in één keer op ons dak. We kregen zo overweldigend veel reacties van onze luisteraars die week en vooral die laatste dag. Mensen schreven me hele brieven, kantjes vol, er werden cadeaus bezorgd bij de Peperbus. Zoveel mensen die me persoonlijk kwamen bedanken op ons afscheidsfeest die avond. Ik ben echt een paar dagen stil geweest na die laatste uitzenddag.”

Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
“Ik hoop het! Het lijkt me te gek om weer te beginnen, het kriebelt wel weer hoor. Ik heb het afgelopen jaar wel wat gesprekken gevoerd, maar het heeft tot op dit moment nog geen leuke nieuwe plek opgeleverd. Wie weet.”

Naar welke dj en/of station luister je nu graag?
“Radio 6 is er dan niet meer, de uitgeklede versie ervan is er nog wel: NPO Soul & Jazz. Veelal non-stop muziek, uitgekozen door mijn vroegere muzieksamensteller. Met in de avond nog gepresenteerde programma’s van onder andere mijn oud-collega’s Andrew Makkinga en Winfried Baijens. Dat heb ik nog veel aan staan thuis.”

“Maar ik zap vooral in de auto nog steeds heel veel, altijd al gedaan: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 10, Qmusic. En via internet luister ik graag naar Fip, een fantastische Franse zender waar alles kan en mag.”

Heeft de radio nog toekomst?
“Zeker! Niet alle vormen van radio: non-stop muziekradio zal het moeilijker krijgen denk ik. En ik zie het ook wel voor me dat Spotify-achtige diensten binnenkort ook dingen als nieuws, weer en verkeer gaan aanbieden waar je dan je eigen muziek tussen kunt laten plakken. Maar een presentator of DJ die nú, live, tegen jou alleen praat, dat is de kracht van de ouderwetse radio.”

Foto: Hans-Peter van Velthoven