Home Landelijke radio NPO 3FM Giel Beelen: “Discussie over salaris doet pijn”

Giel Beelen: “Discussie over salaris doet pijn”

Giel Beelen

Giel Beelen is erg blij met zijn weekendshow ‘On Stage’ op NPO 3FM. “Ik doe nu echt 100 procent wat ik zelf wil: radio maken aan het einde van de week en verder thuis lekker pielen voor de live stream op internet”, zegt Beelen in het AD. “Voor het eerst in jaren heb ik het gevoel dat de wereld weer helemaal voor me open ligt.”

Salaris
De discussie over het salaris van de dj doet hem pijn. “Vooral omdat ik er zelf niet over ga. De baas is verantwoordelijk voor het salaris. Zo eenvoudig is het. Ik weet dat zeker de NPO en BNN-VARA, juist omdat ze met publiek geld werken, meer dan welk bedrijf afwegen of ze hun geld goed uitgeven.”

“Als je het rekensommetje maakt, zie je dat mijn salaris goed geïnvesteerd belastinggeld is. Er komt gewoon heel veel reclamegeld voor terug. Misschien wel het tienvoudige. Dat wordt verdiend rondom mijn programma en op de rest van NPO 3FM. Als je zo rekent zijn van dat geld heel veel mooie documentaires, die geen geld opleveren, gemaakt.”

Over het roemruchte bedrag van 565.000 zegt Beelen niet precies te weten of hij zoveel krijgt. “Maar het is in die orde van grootte, ja. Ter nuance: als je ergens elke dag werkt, moet je in loondienst. Dat is nu eenmaal de wet. Dus gaat zo’n bedrag als salaris de boeken in, maar ik krijg dat niet allemaal op mijn rekening. Ik heb een eigen studio in Haarlem, waar ik heel veel radio-items bewerk. En ik heb daar mensen in dienst. Die worden allemaal van dat geld betaald. Wat ik overhoud is heus nog een paar keer modaal, maar niet het genoemde bedrag. Geld is absoluut geen drijfveer voor mij.”

Met zijn nieuwe weekendshow gaat Beelen minder verdienen. Maar dit is niet onder de Balkenende-norm. “Maar nogmaals: dat is dus geen persoonlijk salaris.”

3FM stond stil
De keuze om te stoppen met zijn ochtendshow maakte Beelen zelf. Hij dacht er in 2014 voor het eerst aan. “Ik voelde ik dat er wat moest veranderen. Ik had die recordpoging gehad en mij jubileumviering in Carré. Ik vond dat 3FM al te lang stilstond. Ik dacht dat het roer toen om ging. Maar dat gebeurde pas echt nadat ik aankondigde te stoppen.”

Beelen heeft volgens eigen zeggen eerder aan de bel getrokken. “Ik heb mijn zorgen vaak bij ons intern gedeeld. Maar het is voor baasjes moeilijk verder te kijken dan de cijfers. Het ging toch goed? Waarom zou je dan moeten veranderen? Terwijl ik onderhuids voelde: dit is niet oké. Uiteindelijk ben ik bij mezelf begonnen en heb bijna alle vaste items uit mijn show gegooid. Een wanhoopspoging. Terwijl ik best wist dat dat niet slim was. Zulke rigoureuze veranderingen wil een luisteraar niet. Toch heb ik er geen seconde spijt van gehad. Voor mijn eigen creatieve geest was het nodig.”

Beelen zei eerder in het boek ’50 Jaar 3FM’: “Als ik baas was geweest van 3FM, dan had ik mijzelf in 2015 van de ochtend afgehaald.” Volgens de dj betekent dat niet dat hij er geen zin meer in had. “Maar de directies van NPO en BNN-VARA wilden mij per se niet uit de ochtend en daar ben ik heel blij mee”, aldus Beelen tegen RadioFreak.nl.

  • Het interview met Beelen is te lezen via Blendle (betaald)

Foto: Michel Schnater | VARA