Home Hoe is het met? Hoe is het met Alex Oosterveen?

Hoe is het met Alex Oosterveen?

In ‘Hoe is het met?‘ interviewen we dj’s die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Na een carrière bij SLAM!FM ging Alex Oosterveen in 2006 aan de slag bij Radio Veronica. Bij de zender vervulde hij meerdere functies. Zo was hij niet alleen dj in de nacht, maar werkte hij ook als producer, side-kick en nieuwslezer bij de zender. Oosterveen was jarenlang onderdeel van het team van ‘Rick in de Morgen’. Het laatste jaar was hij tussen 5:00 en 7:00 uur te horen op Radio Veronica, samen met Gert-Jan van Ackooij. Begin april 2016 verliet Oosterveen Radio Veronica.

Wat doe je nu?
“Ik ben een bedrijf begonnen dat websites exploiteert. Dat bedrijf bestaat al een tijdje, maar sinds april van dit jaar houd ik me er fulltime mee bezig.”

Waarom ben je niet meer op de landelijke radio te horen?
“Het liefst was ik doorgegaan bij Radio Veronica, maar ik kon het niet meer combineren met het werk voor mijn eigen bedrijf. Op het laatst werkte ik van 04:00 uur ’s ochtends tot 23:00 uur ’s avonds. Dat houdt geen mens vol. Ik moest dus kiezen en besloot om me helemaal op mijn bedrijf te gaan richten. Wel jammer hoor, want radio is erg leuk en ik heb altijd met veel plezier bij Radio Veronica gewerkt. Helaas heeft een dag maar 24 uur.”

Wat was je mooiste radiomoment?
“Oh, da’s moeilijk kiezen. Ik heb in radioland veel mooie ervaringen opgedaan. Samen met de ochtendcrew van Radio Veronica hebben we in 2014 meegedaan aan Alpe d’Huzes en daarmee veel geld ingezameld voor de strijd tegen kanker. Voorafgaand spraken we met een vrouw die in haar laatste levensfase was. Het was zeer indrukwekkend hoe zij daarover vertelde. Dan weet je waarom je die berg beklimt.”

“Een leukere herinnering was een uitzending bij SLAM!FM, waarvoor ik een SM-meesteres en haar slaaf had uitgenodigd. Ik vroeg aan hem: “waarom laat je je zo vernederen?”. Hij keek me aan en zei niets. Ongemakkelijke stilte. Ik dacht dat hij me niet verstond, dus ik herhaalde de vraag. Weer bleef hij stil. Pas nadat zijn meesteres hem toestemming gaf om te praten, gaf hij antwoord. Je bent slaaf of je bent het niet!”

Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
“Wie weet! Nu ben ik met iets anders bezig, maar ik ben absoluut nog niet klaar met radio.”

Naar welke dj en/of station luister je nu graag?
“Ik zap een beetje heen en weer. Radio Veronica en Sublime FM staan regelmatig aan, maar ik luister ook graag naar BNR.”

Heeft de radio nog toekomst?
“Er blijft altijd behoefte bestaan aan de content die nu via de radio wordt uitgezonden. Sterker nog: die behoefte aan content groeit, maar de manier van distributie gaat veranderen. FM kent beperkingen en DAB+ is een doodgeboren kindje. Het is logisch dat radioprogramma’s steeds meer on demand en minder lineair beluisterd gaan worden. Die ontwikkeling zie je ook bij televisie.”

“On demand luisteren kan natuurlijk al, maar het is nog erg versnipperd. Ik kan me voorstellen dat er binnenkort een soort YouTube voor radioprogramma’s komt: één verzamelpunt waarop luisteraars hun favoriete programma’s of items kunnen beluisteren wanneer ze willen.”

“Consumenten raken steeds meer bekend met on demand content en de radiowereld moet mee in die trend. De tijd van traditionele broadcasting via peperdure radiofrequenties is binnenkort voorbij.”