Home Landelijke radio Het kabinet valt na onrust in de LPF

Het kabinet valt na onrust in de LPF

Het bleek al de hele dag, maar nu is het dan officieel. Het kabinet is rond 14:15 uur gevallen. Er komen nieuwe verkiezingen. Hiermee lijkt de frequentieverdeling even buiten beeld en nog langer in beslag te gaan nemen. Of het verdelen voor 1 juni 2003 dan wel gaat lukken, zoals de rechter wil, is uiterst onzeker.

Al voor dat het officiële bericht naar buiten kwam, was de hoop voor het kabinet al opgegeven. Dat blijkt wel uit deze advertentie die op internet te vinden was.

Premier Balkenende heeft uitleg gegeven in de Tweede Kamer. De Minister President benadrukte het feit dat hij moest concluderen dat er een vertrouwensbreuk was tussen de ministers Heinsbroek en Bomhoff. Deze breuk had zodanige vorm aangenomen, dat de andere LPF bewindslieden niet met de ministers wilde samenwerken. De premier vroeg daarop de ministers om af te treden. Daarnaast was het vertrouwen van de andere coalitiepartijen verdwenen.

Nadat alle partijen in het kamerdebat over de situatie aan het woord waren geweest, sprak Premier Balkenende specifiek over de frequentieverdeling. “Wij zijn slagvaardig bezig geweest. Als voorbeeld de verdeling van de frequenties. Daar zijn wij wel uitgekomen”, aldus de Minister President.

De VVD en het CDA zegden hun vertrouwen in de regering op. Daarop werd de situatie onhoudbaar. Balkenende zal nu het ontslag van het volledige kabinet aanbieden aan de koningin.

Premier Balkenende ontving vanmorgen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD, CDA en LPF om met hen te spreken over de ontstane politieke situatie. “De situatie vraagt om een oplossing die niet in in de huidige coalitiesamenstelling kan worden aangepakt”, aldus CDA-leider Verhagen na zijn gesprek met de premier.

Gisteren was er al spanning rond de LPF en het kabinet. Minister Heinsbroek en Minister Bomhoff bleken niet meer door 1 deur te kunnen. Maar vanwege de begrafenis van Prins Claus, wilde de partijen gisteren nog geen uitsluitsel geven.

De media kunnen zich gaan opmaken voor een nieuwe verkiezingsstrijd. Binnen 3 maanden moeten er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden. VVD-fractievoorzitter Zalm wil op 11 of 18 december nieuwe verkiezingen. Het huidige kabinet zou demissionair moeten doorgaan tot de verkiezingen, die zo spoedig mogelijk zouden moeten worden gehouden. Hij zei dat woensdag voor de NOS-televisie. Volgens de kieswet moeten de verkiezingen maximaal 83 dagen na het koninklijk ontbindingsbesluit worden gehouden. Een verkiezingsdatum die tussen kerst en oudjaar valt, zou zeer ongebruikelijk zijn.