Hans Hogendoorn zal binnenkort afscheid nemen als de stem van de vormgeving van ‘Met Het Oog Op Morgen’ op NPO Radio 1. Twee jaar geleden stopte hij als zenderstem van de nieuwszender, maar hij bleef nog wel te horen in ‘Het Oog’. Zijn openingswoorden (“buiten is het … graden, binnen zit …”) zijn iconisch.

Op 5 januari 1976 was Hans Hogendoorn te horen is de eerste uitzending van ‘Het Oog’ en sindsdien heeft hij bijna 17.000 uitzendingen omlijst. Inmiddels is Hans 76 jaar oud en stopt hij ermee, al vindt hij dat jammer. “Toch is het beter om nu al een opvolger te zoeken en niet te wachten op het moment dat ik dit niet meer kan doen.”

Wie Hans gaat opvolgen is nog niet bekend. De NOS start met een wedstrijd waarin het opzoek gaat naar een nieuwe stem. Iedereen kan vanaf aanstaande vrijdag online op nos.nl/destem zelf de intro van ‘Met Het Oog Op Morgen’ inspreken. Een vakjury onder leiding van Rob Trip kiest vervolgens uit alle inzendingen de winnaar, die op 10 februari bekend wordt gemaakt.

De NOS laat weten dat de omroep niet op zoek is naar een kopie van Hans Hogendoorn, maar naar een eigen geluid. “Wel moet de nieuwe stem net zo goed passen bij het tijdstip, het tempo en het timbre van het programma – dat dagelijks in het uur voor middernacht op NPO Radio 1 terugkijkt op de dag en vooruitkijkt naar morgen”, aldus de omroep. Opvallend is dat de huidige zenderstem van Radio 1, Sander Guis, hier blijkbaar niet geschikt voor is.

Foto: Screenshot Omroep West