Home Landelijke radio NPO 3FM Gerard Ekdom: “Ik voelde aan dat ik weg moest bij 3FM”

Gerard Ekdom: “Ik voelde aan dat ik weg moest bij 3FM”

Gerard Ekdom voelde in 2014 aan dat hij weg moest bij NPO 3FM. Dat vertelt hij in de podcast van Thijs Lindhout. Gerard werd in 2014 ‘voorzicht gepolst’ om de ochtendshow op NPO Radio 2 te gaan doen. “En net in die periode had je 10 jaar Giel, die vierde tien jaar ochtendshow. Je had ‘RabRadio’ 10 jaar. Ik dacht: waar gaat die zender eigenlijk naar toe? Want we worden er allemaal niet jonger op”, aldus Gerard.

Volgens Gerard was 3FM in 2013 en 2014 ‘op een absolute high’. “Maar op een gegeven moment denk je: what’s next. Iedereen zat er ook zo lang al. Alles was hetzelfde voor een hele lange periode. Ik zag dat Glazen Huis ook en dacht: ja, dit heb ik nu al acht keer gedaan. Ik moet het niet nog een keer doen. Dit is het. Radio 2 moest verjongen, maar 3FM ook. Dus 2 werd het.”

Luistercijfers

In de podcast schetst Gerard ook de luistercijfers van 3FM. “Wat er nu gebeurt, had ik niet durven dromen. Dat 3FM van de grootste zender is gezakt naar het marktaandeel waar ze nu op zitten. Dat had ik niet kunnen voorzien. Ik wist wel dat Radio 2 op papier heel groot zou kunnen worden.”

Net als recentelijk in de podcast van Michiel Veenstra, vertelt Gerard ook nu weer over zijn beginperiode bij Radio 2. De dj begon in oktober 2015 met zijn nieuwe ochtendshow. “Het begin was echt niet leuk. Het was verschrikkelijk. Ik kreeg zoveel emmers stront over me heen van wat oudere Radio 2-luisteraars. Die vonden mij verschrikkelijk.”

Overstap naar Radio 10

“Je moet het ijzer smeden als het heet is”, zegt Gerard over zijn overstap naar Radio 10. “Ik heb altijd al gedacht: hoe zou het zijn aan de overkant. De publieke omroep was altijd een plek waar je kunt groeien. Maar op het moment dat je doorkrijgt dat je daar niet meer kunt groeien, dan wil je wel creatief zijn. Maar als dat creatief-zijn niet wordt toegelaten door allerlei wetten, dan ga je verder kijken. Ik wilde meer. Ik heb heel veel dingen moeten afhouden omdat het niet mocht.”

Gerard ontkent dat hij voor ‘de poen’ naar Radio 10 gaat. “Al kreeg ik er niets voor, dan alsnog zou ik radio gaan maken.” Bij Talpa zegt Gerard veel vrijheid te krijgen. “Radio 10 is een hele mooie zender die al jarenlang ‘up’ gaat en ze willen een slag slaan. In feite sta ik weer precies hetzelfde als waar ik stond drie jaar geleden, bij Radio 2.”

Foto: Hans-Peter van Velthoven