Home Landelijke radio NPO 3FM Gerard Ekdom had lastige periode na overstap naar Radio 2

Gerard Ekdom had lastige periode na overstap naar Radio 2

Gerard Ekdom had een moeilijke periode toen hij in oktober 2015 net was overgestapt van 3FM naar Radio 2. Dat vertelt hij in de podcast van Michiel Veenstra. “Toen ik net wegging, voelde het nog niet helemaal alsof ik was losgekoppeld. Ik luisterde nog heel veel naar 3. Ik moest een soort sprong maken, een soort stap, en dat was toch even lastig.”

Zijn begintijd bij Radio 2 was dan ook geen gemakkelijke tijd, vertelt Gerard. “De eerste paar maanden heb ik mezelf redelijk moeten inhouden. Ik ga misschien te hard, dacht ik. Terwijl ik juist de opdracht kreeg me niet aan te passen. Er moesten klachtenbrieven komen, want dan ging er bij Radio 2 gebeuren wat er moest gebeuren. Klachtenbrieven… maar ik was altijd ieders vriendje. Ik werd daar gek van.”

2,5 jaar geleden hing de vlag er bij Radio 2 heel anders bij dan nu, benadrukt Gerard. “Er moest eerst puingeruimd worden”, vertelt de dj, die in oktober 2015 aan de slag ging bij de publieke zender. “We moesten echt slagen maken en ik merkte dat ik daarin een soort leading werd. Ik voelde me af en toe ook wel een beetje die vreemde knakker van de overkant. Dat was een lastige periode, maar dat hoort erbij.”

Veranderingen 3FM

In de podcastuitzending blikken Gerard en Michiel ook terug op de grote veranderingen die 3FM de afgelopen jaren heeft ondergaan. Gerard haakte af bij 3FM toen de zender in november 2016 radicaal omging. Naast de programmering gingen ook het format en de doelgroep op de schop: de zender ging aanzienlijk meer hiphop, rap en R&B draaien voor een veel jongere doelgroep. “Ik herkende op een gegeven moment niets meer”, zegt Gerard erover.

Hij vervolgt: “3FM ging ineens radicaal om. Het moest jong en toen kreeg je net de stroming die ik gemist had; het genre dat ik niet draaide en wat mij nooit zo lag. Maar dat genre werd op dat moment de belangrijkste stroming nieuwe muziek binnen 3FM. Toen ben ik echt even afgehaakt bij 3FM. 2 ging op dat moment ineens heel lekker doen wat ik heel fijn vond als muziekidioot, en toen heb ik de zender gevonden.”

Luisteraars verloren

De koerswijziging die 3FM eind 2016 inzette, is volgens Gerard niet zonder gevolgen geweest voor de zender. “Ik kan me voorstellen dat in die periode een hoop mensen dachten: het was bij 3FM altijd fantastisch, maar ik ga toch eens checken wat er op 2 gebeurt. Toen hoorden ze wat we waar deden en hebben ze ongetwijfeld gedacht: hier blijf ik”, aldus Gerard.

3FM kwam overigens zelf ook snel terug op de koerswijziging. In 2017, al een paar maanden na de grote veranderingen, werden veel wijzigingen (deels) teruggedraaid. “We waren even 3FM niet meer”, zei Domien Verschuuren vorig jaar over die periode.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2