Home Landelijke radio Radio 10 Gerard Ekdom naar de ochtend van Radio 10

Gerard Ekdom naar de ochtend van Radio 10

Gerard Ekdom is vanaf september te horen in de ochtend van Radio 10, één van de zenders van Talpa Radio. Hij stapt over van NPO Radio 2, waar hij nu ook de ochtendshow maakt.

“De afgelopen 20 jaar heeft Gerard zich bewezen als presentator, maar hij wil zich daarnaast ook ontwikkelen als ondernemer”, schrijft Radio 10. “Bij de publieke omroep liggen er op dat gebied geen kansen, met name vanwege de wettelijke beperkingen die daar gelden. Voor Ekdom is een combinatie van presenteren en ondernemen cruciaal voor zijn creatieve ontwikkeling in de komende jaren.”

Meer regels

Op Facebook zegt Gerard vaak de commerciële boot af gehouden te hebben, maar er nu toch voor te kiezen. “Vrijheid en toekomst! Ik zie kansen en mogelijkheden. De NPO heeft helaas te maken met steeds meer regels. En ik wil verder. Wie weet waar de radio en televisie over pakweg vijf jaar staan? Je moet mee met je tijd en dat geldt ook voor mij uiteraard. Creativiteit, vrijheid en toekomst zijn voor mij het allerbelangrijkste. Stilstand is achteruitgang.”

Over Radio 10 zegt hij: “Het is een prachtig station met heel veel potentie voor de toekomst. Uiteraard is mijn muzikale vrijheid heel erg belangrijk voor me maar ik krijg daarin ook alle vrijheid. Radio 10 heeft een breed kavel waarop heel veel kan en mag en waar ik prima ga passen. En geloof me, dit soort beslissingen liggen me heel zwaar. Dat gaat niet over één nacht ijs, daar denk ik HEEL lang en HEEL goed over na. En bovendien: het voelt goed! En als iets goed voelt, waarom zou je die sprong dan niet wagen?”

Gerard Ekdom ging in oktober 2015 naar de ochtend van NPO Radio 2. Hij kijkt zowel dankbaar terug, als enthousiast vooruit. De jock zegt: “Ik heb het geweldig gehad bij de publieke omroep, maar ik ben toe aan nieuwe uitdagingen. Ik kijk uit naar een ochtendprogramma op Radio 10, de zender die alles in zich heeft om nog verder te groeien. Daarnaast krijg ik bij Talpa Network de kans om mijn creativiteit in andersoortige producties tot leven te brengen.”

Perfecte man

Algemeen directeur van Talpa Radio, Menno Koningsberger, is trots en zegt: “Gerard is al heel lang een van de beste radiomakers van het land en tegelijk een ultieme muziekliefhebber en -kenner. Hij is de perfecte man om met zijn energie, creativiteit en humor de groei van Radio 10 verder te begeleiden.”

Jan-Willem van Engelen, zendermanager van Radio 2: “Gerard is twintig jaar geleden bij de publieke omroep begonnen als presentator in de nacht van 3FM en heeft zich ontwikkeld tot ochtenddeejay bij Radio 2. Bevlogen mensen kunnen bij ons tot grote hoogte stijgen. We danken Gerard voor zijn inzet bij de publieke omroep en wensen hem veel succes. We bekijken de komende tijd wie van onze vele talenten de nieuwe ochtendshow op NPO Radio 2 gaat presenteren.”

3FM en Radio 2

Vanaf 1998 is Gerard landelijk te horen op NPO 3FM. Hier maakte hij onder andere ‘Ekdom In De Nacht’, ‘Arbeidsvitaminen’ en ‘Effe Ekdom’. Samen met Michiel Veenstra maakte hij op vrijdagavond ‘Ekstra Weekend’. Voor dat programma ontvingen ze de ‘Gouden RadioRing’. Sinds 2015 is Gerard te horen op NPO Radio 2.

Momenteel maakt Lex Gaarthuis de ochtendshow op Radio 10. Talpa Radio laat aan RadioFreak.nl weten met hem te praten over zijn programma en verdere toekomst van Lex bij Radio 10. “Lex Gaarthuis heeft in het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de verdere groei van Radio 10 en heeft ook in de ochtend het marktaandeel laten stijgen in 2017”, aldus de zender.

Marktaandeel

Uit een eerdere analyse van RadioFreak.nl bleek dat de ochtendshow van Radio 10 iets achter blijft op het gemiddelde marktaandeel van de zender.

Foto: Michel Schnater | VARA