Home Landelijke radio Gemengde reacties op plan gezamenlijke redactie Radio 1

Gemengde reacties op plan gezamenlijke redactie Radio 1

De KRO-directie ziet geen heil in het plan van zendermanager Laurens Borst om Radio 1 overdag met een gezamenlijke redactie te maken. Maar de VPRO vindt het een 'interessante gedachte'. De raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep is positief (NPO). Op de werkvloer zijn de reacties gematigd positief.

Borst presenteerde zijn plan gisteren tijdens een NPOX-debat voor Radio 1-medewerkers. KlaasJan Baas, eindredacteur bij de EO, ziet een aantal positieve elementen in het plan. "Bijvoorbeeld dat we niet meer allemaal ons eigen reservaatje hebben, maar de hele dag bijdragen aan elkaar kunnen leveren. Het moeilijkst is de vraag: wie beslist wat wanneer wordt uitgezonden? Wat wordt de kleur van de hoofdredacteur? Verder ben ik bang dat de gezamenlijkheid leidt tot een grijze massa. Uit onze omroephuizen komt nu juist veel creativiteit voort."

Giselle van Cann, adjunct-hoofdredacteur van NOS Nieuws, bestrijdt dat samenwerking de programma's 'plat' maakt: "Je kunt dan juist de hele week uitpakken met mooie bijdragen." Het plan heeft wel grote gevolgen voor de NOS, omdat die niet meer het alleenrecht krijgt op de nieuwsblokken. "Maar de luisteraar is erbij gebaat als we nieuws, opinie en achtergrond dichter bij elkaar brengen. Daar valt wat mij betreft dus over te praten."

TROS-presentator Kees Boonman heeft ook een 'positieve grondhouding' ten aanzien van het plan. Maar hij is sceptisch over de steun van omroepbesturen die zich juist moeten profileren. "Programmamakers mogen wel willen samenwerken. Maar als directies dat niet willen, leidt verzet nergens toe. Ik heb genoeg ervaring op het gebied van samenwerking in Hilversum om dat te weten."

De KRO is geen voorstander van één Radio 1. "Het staat haaks op het regeerakkoord en de afspraken die met de Raad van Bestuur zijn gemaakt. Er zou bezuinigd worden op de NPO ten faveure van de omroepen."

Voorzitter Henk Hagoort van de Raad van Bestuur van de NPO ziet wel wat haken en ogen. "Ik vind het een heel goed idee om Radio 1 overdag uit de veilige hokjes van de afgebakende programma's te halen. Maar daar is wel een coördinerend team of hoofdredactie voor nodig, los van de NPO." Gezamenlijke huisvesting hoort daar bij. "Niet op één grote redactie met 300 journalisten. Maar wel zo dat ze elkaar beter kunnen vinden."