Home Landelijke radio Omroepdirecteuren willen maximaal 100 miljoen euro bezuinigen

Omroepdirecteuren willen maximaal 100 miljoen euro bezuinigen

Omroepdirecteuren hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze zeggen dat er maximaal 100 miljoen euro kan worden bezuinigd op de publieke omroep. Een grotere bezuiniging zal volgens de directeuren 'een ernstige verschraling van het aanbod' tot gevolg hebben.

Voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de brief niet ondertekend, tot woede van een aantal omroepdirecteuren. Volgens een woordvoerder van Hagoort vond hij de brief een stap in de goede richting, maar kon hij zich er niet helemaal mee verenigen. Maandag debatteert de Kamer over de mediabegroting.

In een e-mail aan Hagoort schrijft een van de directeuren, Jan Slagter van omroep Max: "Het niet willen ondertekenen van de brief aan de Tweede Kamer maakt de verhoudingen tussen omroepen en raad van bestuur er niet beter op. In ieder geval kan nu niet gezegd worden dat omroepen het bestel niet willen hervormen, uit onze brief blijkt duidelijk dat we dat wel willen."

In een toelichting noemt Slagter het "een slecht signaal dat Hagoort de brief niet ondertekent." Hij wijst erop dat er ook modellen worden uitgewerkt voor samenwerking, om aan bezuinigingen bij te dragen.

In de brief zeggen de omroepdirecteuren dat als media-minister Van Bijsterveldt blijft vasthouden aan dat bedrag van 200 miljoen euro aan bezuinigingen, ze niet meer met haar mee zullen denken over een nieuw bestel met maximaal acht zendgemachtigden.