Home Landelijke radio FunX populairste station bij stadsjongeren.

FunX populairste station bij stadsjongeren.

De publieke radiozender FunX, die alleen in de vier grote steden uitzendt, is in die plaatsen het bestbeluisterde radiostation voor jongeren. Ruim 28 procent van de mensen in de leeftijd van 15 tot 25 jaar stemt dagelijks af op deze zender.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Interview-NSS onder 2000 jongeren. Met dat percentage laat FunX in de Randstad landelijke (jongeren)stations achter zich. Zo blijkt uit het onderzoek dat Radio 538 een dagbereik heeft van 17,5 procent, Yorin FM 10,2, Sky Radio 9,6 en Noordzee FM 7,1.

FunX richt zich op stadsjongeren en heeft vooral een multicultureel karakter. De ene helft van de begroting van de radiozender brengt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) op, de andere helft betalen de vier steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam) waar het station uitzendt.

Het onderzoeksresultaat is voor de FunX-leiding reden om de mogelijkheden te onderzoeken ook FunX-edities te openen in bijvoorbeeld Arnhem, Groningen en Enschede. “Deze uitkomsten bevestigen het gevoel dat we al hadden door ons intensieve contact met jongeren. Dit onderzoek maakt stadsjongeren voor het eerst zichtbaar in de Nederlandse mediawereld”, aldus een FunX-woordvoerder.

Ook Publieke Omroep onderkent de specifieke radiowensen van stadsjongeren en is enige tijd geleden begonnen met een nieuw station op de kabel: Urban Radio. Dat station heeft als nadeel dat het niet in de ether is te ontvangen. Bovendien is het onderwerp van juridische touwtrekkerij. Met ingang van juli begint Radio 538 ook met een urban radiozender onder de noemer Juize FM. Deze zender zal via internet en kabel gaan uitzenden.