Home Landelijke radio FunX en Urban Radio mogen elkaar niet beconcurreren

FunX en Urban Radio mogen elkaar niet beconcurreren

De twee publiek betaalde ‘Urban-zenders’ in Nederland moeten niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Dat zei de staatssecretaris voor media, Van der Laan, donderdag bij de opening van de hoofdvestiging van radiozender FunX in Rotterdam, zo schrijft het ANP. FunX richt zich op stadsjongeren in de grote steden.

De Publieke Omroep is onlangs begonnen met de kabelzender Urban Radio, die een soortgelijke doelgroep kent. Het budget voor FunX, dat in de vier grote steden uitzendt, komt voor de helft van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en voor de andere helft van de vier grote steden.

Het geld voor Urban Radio komt uit de omroepbegroting. Van der Laan wil daarom dat de zenders elkaar niet gaan beconcurreren. Ze zal daar streng op toezien, beloofde ze donderdag. Urban Radio zendt sinds kort uit op de kabelfrequenties van het vroegere Colorful Radio.

De Vereniging Commerciële Radio (VCR) is het oneens met het feit dat PO een nieuwe zender is begonnen en heeft een kort geding aangespannen. De uitspraak daarvan laat nog op zich wachten. Ondertussen is Urban Radio al wel begonnen met uitzenden. Florent Luyckx is benoemd tot zendercoördinator. Hij is dat ook bij 3FM.

Van der Laan wil dat hij met zijn team niet opnieuw het wiel gaat uitvinden en dat zij leren van de FunX-ervaringen. “De toon die gevonden is, de presentatie en ook de muziekmix, daar kan Publieke Omroep ook mee uit de voeten. Urban Radio moet zich meer gaan richten op stadsjongeren buiten de vier grote steden”, aldus de staatssecretaris.