Het eerste jaar de ochtendshow van Radio 538 maken is Frank Dane mee gevallen. Dit zegt de 538-dj in een interview met Het Parool. “Ik rekende op een harde klap in het eerste jaar. Die klap is niet gekomen.”

Sinds januari dit jaar maakt Frank Dane samen met Hannelore Zwitserlood, Jelte van der Goot, Jelmer Gussinklo en nieuwslezer Henk Blok de ochtendshow van de zender. Zij volgden Edwin Evers op die na 21 jaar stopte met het maken van een ochtendshow.

Frank zegt over de luistercijfers van zijn ochtendshow: “Kijk, ik snapte heus wel dat het minder zou worden met die luistercijfers. Daarna zou ik weer gaan opbouwen. De luisteraars zijn niet vertrokken naar de concurrentie óf ze zijn weer teruggekomen. Dat zijn de mooiste appjes van luisteraars: ‘Ik heb het na Edwin even elders geprobeerd, maar ben weer thuis.’ Natuurlijk scoor ik wat minder goed dan Edwin – ik zit op zo’n 80 à 90 procent van zijn bereik – maar we staan er beter voor dan ik had durven dromen.” Volgens de dj staat het programma beter dan hij gehoopt had.

28 graden en onbewolkt

Jan Paparazzi, eerder sidekick bij de broer van Frank (Robert Jensen), zegt over hem: “Bij Frank is het op de radio altijd 28 graden en onbewolkt.” De ochtend-dj snapt de opmerking wel: “Zo sta ik ook in het leven. Ik kan me echt wel opwinden of een keer boos worden, maar zal die stemming nooit opzoeken.”

Volgens hem is het geen bewuste keuze dat de ochtendshow lijkt op die van Edwin Evers met sidekicks en aandacht voor het nieuws: “Ik vind het ook wel meevallen. Ik ben een heel ander type dan Edwin en heb andere mensen naast me aan tafel. Dat maakt een programma per definitie anders. We hebben wel allebei die sfeer van ‘met de ­jongens naar de kroeg’. Lekker lachen.”

Het team is een belangrijk onderdeel van de ochtendshow van 538. Frank zegt hierover: “Ik hoop dat luisteraars onze hele tafel leren kennen. Dat ze weten waar onze meningen vandaan komen en ze zich vrij voelen een berichtje te sturen om mee te praten. Het gevoel van: we’re in this together.

Radio 2

Dat NPO Radio 2 momenteel de nummer één van Nederland is is volgens de dj niet vreemd. “Als er op een radiostation veel verandert, merk je dat altijd. Luistergedrag is zo’n gewoonte. Als die wordt verstoord, is snel terugdraaien lastig. Dat meegerekend, is het ongekend hoe goed het gaat.

Zelf vindt Frank dat 538 nog steeds op alle tijdstippen de beste is. “Ik ben partijdig natuurlijk, maar durf dat wel te zeggen, ja. We draaien de juiste muziek, hebben de juiste diskjockeys. Ik denk dat bijvoorbeeld Coen en Sander nog nooit zo leuk zijn geweest als afgelopen jaar.”


Foto: Radio 538 – William Rutten