De nachtradio in zijn geheel staat onder druk, zegt Florent Luyckx, hoofd Radio bij PowNed, tegen Villamedia. “Bij de commerciële partijen is het bijna, of al volledig verdwenen.” Tijdens de coronapandemie schaalden commerciële zenders, zoals Radio 538, hun nachtprogrammering fors af. En datzelfde lot staat de nachtprogrammering bij de publieke omroep te wachten, verwacht Florent.

Alleen op NPO Radio 1, 2 en 3FM is nu nog ‘in het holst van de nacht’ live radio te horen. “In corona is er, zéker bij Radio 1, héél erg veel geld uitgegeven. Zieke redacteuren die vervangen moesten worden, gasten die op locatie geïnterviewd moesten worden: het kost allemaal geld”, zegt Florent.

Budgetten naar beneden

De budgetten zijn naar beneden gegaan en daarom is er volgens Florent ook geen ruimte meer voor het programma van Prem Radhakishun, die eind vorig jaar stopte op Radio 1. “Het stoppen van het programma is het gevolg van bezuinigingen”, zegt Florent, al zegt Prem tegen Villamedia dat hij stopte om plaats te maken voor andere, nieuwe radioprogramma’s van PowNed op NPO Radio 1, 2 en 3FM.

Prem stak overigens nooit onder stoelen of banken wat hij verdiende met ‘Zwarte Prietpraat’ op Radio 1: 1.345 euro per uitzending.

Foto: William Rutten