Home Landelijke radio NPO 3FM Florent Luyckx: “De 3FM-luisteraar is de weg kwijt”

Florent Luyckx: “De 3FM-luisteraar is de weg kwijt”

Oud 3FM-zendermanager Florent Luyckx denkt dat de daling van de luistercijfers van 3FM komt door de vele veranderingen bij de zender. In het AD zegt hij: “Dat het nu even minder gaat, heeft alles te maken met de verdwenen stemmen. Het aantal mutaties in de afgelopen twee jaar is groot. De luisteraar is gedesoriënteerd.” Volgens Luyckx moet 3FM verder kijken dan alleen de FM-frequenties, want de doelgroep gebruikt ook YouTube en Spotify.

De voorganger van Luyckx bij 3FM, Paul van der Lugt, ziet een focus-verandering bij de radiozenders van de NPO. Radio 2 moet meer van het grote publiek worden en 3FM meer van de jongeren. “FunX heeft veel luisteraars in die doelgroep, dus het kán wel.”

Daarnaast denkt Van der Lugt dat er ook meer geduld moet zijn. “Ik vind Frank van der Lende een van de toptalenten van de Nederlandse radio. Het was misschien wat vroeg hem gelijk op de plek van Coen en Sander te zetten, maar hij wordt onterecht door sommigen afgebrand. Dat overkwam Edwin Evers ook, toen hij eind jaren 90 bij 3FM begon.” Momenteel wordt er gespeculeerd of Van der Lende vertrekt uit de middag of dat er iemand naast komt.

Zendermanager Basyl de Groot, sinds januari aan het roer, ziet veel gelijkenissen met 2003/2004, toen 3FM ook afscheid nam van grote namen als Henk Westbroek, Rob Stenders en Ruud de Wild en de luistercijfers instortten. “Als er zo veel dj’s vertrekken, merk je dat. Ergens is het logisch: wij zijn de zender voor nieuw talent. Op een gegeven moment vliegt dat uit. In die zin is het ook logisch dat Giel een andere rol krijgt bij 3FM.”

Officieel laat de NPO iets los. De geruchtenmachine draait wel op volle toeren. Onlangs lekte al uit dat Giel Beelen stopt met de ochtendshow en dat Timur Perlin en Paul Rabbering vertrekken.

Foto: William Rutten