Home Landelijke radio Europa onderzoekt staatssteun omroepen

Europa onderzoekt staatssteun omroepen

De Europese Commissie gaat onderzoeken of acht Nederlandse omroepen de omroepbijdrage die zij ontvangen goed hebben besteed. Volgens een bron van het ANP bij de commissie zijn er aanwijzingen dat zij een deel van het publieke geld gebruiken voor commerciële activiteiten.

Het onderzoek wordt dinsdag officieel aangekondigd. Dat er belastinggeld naar omroepen gaat, is toegestaan, zolang de middelen bestemd zijn voor publieke doelen. Maar de omroepen mogen het geld niet gebruiken voor andere, commerciële doeleinden. Anders concurreren zij oneerlijk met het bedrijfsleven. Dan heet het staatssteun, wat verboden is op grond van EU-wetten.

De Commissie heeft aanwijzingen dat de omroepen meer geld krijgen dan ze besteden aan programma’s voor de openbare netten van radio en tv. Onduidelijk is of er klachten van derden aan de basis liggen van de verdenking dat het overschot onjuist wordt besteed. In een uiterste geval heeft de Commissie de bevoegdheid te eisen het verkeerd gebruikte geld wordt teruggestort.

Het is niet voor het eerst dat de Commissie onderzoek doet naar openbare omroepen. In Italië, Portugal, Spanje en Frankrijk heeft Brussel soortgelijke zaken onderzocht. In die gevallen hoefden de omroepen overigens niets terug te betalen omdat bleek dat alles in orde was. In Denemarken loopt nog een onderzoek.