Home Landelijke radio Erik de Zwart: “Noordzee FM is geen mislukking”

Erik de Zwart: “Noordzee FM is geen mislukking”

Ondanks de aankoop van Radio 538, is Noordzee FM geen mislukking geweest. Dat zegt Talpa Radio-CEO Erik de Zwart in Adformatie. “Radio 538 heeft er jaren over gedaan om te komen waar ze nu is, en ook nog eens in andere marktomstandigheden. Noordzee FM is nog maar 2,5 jaar bezig”, zo zegt hij.

Volgens De Zwart was het aankopen van Radio 538 een logische keuze. “De overname hing al een tijd in de lucht. We hebben hier steeds allerlei scenario’s besproken. Een aantal maanden geleden heeft John de knoop doorgehakt. Op radio en tv hebben we een breed bereik nodig en met Noordzee ging dat niet snel genoeg.”

Hij benadrukt dat Noordzee FM nooit zou zijn verkocht aan de Belgische Persgroep als de wet had toegestaan dat Talpa meerdere zenders met een zelfde frequentiekavel had mogen hebben. “Er is veel gebeurd met het station. En het kost gewoon tijd voordat het nieuwe format staat. Wonderen duren iets langer; radio is een slow business. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het mislukt is.”

De Zwart weerlegt ook de kritiek dat hij teveel voor de voeten werd gelopen door John de Mol. “Natuurlijk bemoeit John zich ermee. We hebben onze discussies. Maar het is toch goed dat de grote baas zich bemoeit met wat er uiteindelijk uit de speakers komt? John is briljant.” Of 538-directeur Jan-Willem Brüggenwirth door de overname het veld moet ruimen is nog niet bekend. “We gaan eerst de zaken op een rij zetten. Dus nu uitspraken doen over personele bezetting is voor de muziek uitlopen”, aldus De Zwart.