Mattie en Wietze hadden heel groot kunnen worden, als het duo niet in 2017 uit elkaar was gevallen. Dat zegt Edwin Evers in een podcast van Radio 5-dj Bert Kranenbarg. “Mattie en Wietze waren echt een geduchte concurrent van ons. Misschien waren ze nog wel veel groter geworden, als ze waren blijven zitten met z’n tweeën.”

Mattie Valk en Wietze de Jager begonnen in 2012 als twee onbekende radionamen in de ochtend van Qmusic. In de jaren daarna groeide het programma uit tot een van de populairste ochtendshows van Nederland. “Q heeft dat wel heel slim gedaan”, zegt Evers. “Ze hebben een waanzinnige marketing gedaan omtrent die twee, waardoor er veel aandacht voor dat programma was. Op een gegeven moment waren zij toch een beetje de jongens uit de bushokjes. Iedereen kende ze.”

‘Ontzettend dom’

Evers, die eind vorig jaar stopte met zijn populaire ochtendshow op Radio 538, zag de twee als ‘een geduchte concurrent’. “Qmusic heeft Mattie en Wietze ook lang de kans gegeven. Maar ja, dan is het ook zaak om de boel bij elkaar te houden. Ik heb het echt ontzettend dom gevonden dat dat uit elkaar gevallen is. Daar had iemand even de regie op moeten nemen.”

Mattie en Wietze kwamen regelmatig in het nieuws met acties omtrent hun programma, zoals het ruilen van partner en het dagenlang aan elkaar vastgeboeid zitten. “Dat met die ketting vond ik vrij onzinnig eerlijk gezegd”, zegt Evers. “Ze haalden daar wel veel publiciteit mee, maar je radioprogramma wordt er niet beter van. Ik vond het vrij zinloos voor het programma. Ik denk dat zij dat soort gekkigheid helemaal niet nodig hadden.”

Giel Beelen

In de speciale podcast van Bert Kranenbarg geeft Edwin Evers zijn kijk op voormalige en huidige ochtendshows. “Giel maakte echt een ander programma”, zegt hij bijvoorbeeld over het ochtendprogramma van Giel op 3FM. “Hij is ook een heel andere persoonlijkheid, hij is altijd wel dicht bij zichzelf gebleven. Ik denk dat dat wel belangrijk is, dat onderscheidt hem van de andere ochtendshows.”

En wat vindt Evers van Giels huidige ochtendshow op Radio Veronica? “Bij Radio Veronica maakt hij ook een best wel goed programma. Giel is leuk, omdat het onderscheidend is.”

Foto: KRO-NCRV | Bert Kranenbarg