Eric van Stade stopt volgend jaar als algemeen directeur van AVROTROS. Na bijna tien jaar legt hij zijn functie per 1 mei 2024 neer. Wie hem opvolgt is nog niet bekend. De Raad van Toezicht en de Verenigingsraad gaan op zoek naar een nieuwe directeur.

Eric was een uitgesproken omroepdirecteur. Zo sprak hij zich in 2017 in de media openlijk uit over geruzie om het tijdslot tussen 14:00 en 16:00 uur op NPO Radio 2. Annemieke Schollaardt kreeg in september 2017 de uren voor AVROTROS, op de plek van Rob Stenders, maar de NPO wilde die beslissing al snel weer terugdraaien.

Daarop trok Eric fel van leer: hij zei dat de NPO Annemieke beschadigt. En toen Rob 2,5 jaar geleden vertrok naar Radio Veronica, zei Eric dat ‘loyaliteit niet Robs sterkste kant is‘.

Fusie

Eric van Stade heeft onder meer de fusie tussen AVRO en TROS geleid. “Met de fusie hebben we destijds twee verschillende werelden succesvol samengevoegd. Mijn bijzondere dank gaat uit naar de fantastische groep mensen die dit mogelijk hebben gemaakt”, zegt hij daarover.

“De afgelopen jaren hebben we er in een veranderend medialandschap voor gezorgd dat AVROTROS met een multimediaal aanbod overal te zien en te horen is met programma’s die ertoe doen. Om die positie te versterken, heb ik me de laatste maanden hard ingezet om de komst van Eva Jinek te bewerkstelligen. Ik heb mijn functie met veel plezier vervuld en weet nu al dat ik dat ook erg ga missen. Tegelijkertijd kijk ik uit naar een nieuwe omgeving en nieuwe impulsen voor mijzelf”, aldus de omroepbaas.

Foto: Ruud Baan