Home Landelijke radio De TROS is op het ergste voorbereid

De TROS is op het ergste voorbereid

De TROS heeft alternatieve plannen voor het geval de omroep het bestel moet verlaten. Voorzitter Van Doodewaerd zegt dit vanmiddag in programma Antenne 2: “We zijn op het slechtste voorbereid. Je zou commercieel kunnen worden, maar er zijn allerlei vormen.”

Deze uitspraak doet hij als voorloper op de bestudering van het ledenbestand die de komende weken plaats gaat vinden. Er zal gekeken worden of alle omroepen nog voldoende leden hebben om in het publieke bestel te blijven.

Van Doodewaerd verwijt de politiek slecht om te gaan met de omroepverenigingen en soms grote onwetendheid over het bestel te etaleren. Zo blijken mediaspecialisten niet op de hoogte van de bijdrage van 30 miljoen euro die de verenigingen aan de publieke programmering meebetalen. Ook het feit dat de TROS meer dan de helft van haar totale zendtijd voor eigen rekening maakt, is volgens Van Doodewaerd in Den Haag te onbekend: “Als je nu eerst goed je huiswerk doet, kan je er ook beter over meepraten. Daar ben ik soms erg in teleurgesteld.”

De voorzitter verwacht dat de politiek het omroepbestel met de verenigingsstructuur zal laten voortbestaan. Maar ook als dat niet gebeurt, maakt hij zich geen zorgen over zijn omroep die dit jaar 40 jaar bestaat: “We zullen de burgers in Nederland blijven bedienen. Hoe dan ook.”