Home Landelijke radio De AVRO heeft een te kort van 1.5 miljoen

De AVRO heeft een te kort van 1.5 miljoen

De AVRO dreigt haar aandeel in de door de overheid aan de publieke omroep opgelegde bezuinigingen dit jaar niet te halen, dit meldt het NRC. De omroepvereniging lijkt nu uit te komen op een te kort van 1,5 miljoen euro. De eind vorig en begin dit jaar doorgevoerde besparingsmaatregelen van 3,5 miljoen euro – als onderdeel van de bezuinigingen op de héle publieke omroep – blijken voor bijna de helft teniet gedaan door tegenvallers. Zakelijk directeur F. Marechal heeft afgelopen donderdag de ondernemingsraad geïnformeerd over de cijfers.

Het gat is ontstaan doordat de AVRO meer programma’s produceert dan gepland en geplande besparingen op actualiteiten teniet worden gedaan door het vertrek uit Netwerk. Ook zouden kosten voor de concertserie Zaterdagmatinee zijn ‘vergeten’, zo bevestigen bronnen rond de ondernemingsraad aan de krant.

Eerder schrapte de omroep al dertig arbeidsplaatsen en de ondernemingsraad heeft de directie laten weten geen nieuwe bezuinigingen op personeel en programma’s te accepteren. Het tekort zou desnoods uit de verenigingsreserve bijgepast moeten worden.

In een reactie zegt Marechal geen toezegging te hebben gedaan aan de ondernemingsraad dat er niet weer op arbeidsplaatsen en programma’s wordt gekort. “En het zou vreemd zijn als we dat geld uit de verenigingskas zouden halen”, aldus de directeur. Tot slot laat de directeur weten dat alles nog onder controle is en dat het tekort alleen kan ontstaan als er niets meer gebeurt.