Het geruzie over het tijdslot tussen 14:00 en 16:00 uur op NPO Radio 2 vond Daniël Dekker ‘ontzettend moeilijk’. Als eindredacteur van de AVROTROS-programma’s op Radio 2, 3FM en Radio 5 was Daniël nauw betrokken bij de rel, die breed werd uitgemeten in de media. “Het is ontegenzeggelijk waar dat dat een van de moeilijkste kwesties was. Het was heel vervelend”, zegt hij in de podcast van Lex Gaarthuis.

Annemieke Schollaardt stapte in september 2017 over van 3FM naar Radio 2 en nam er de plek over van Rob Stenders, die de AVROTROS verruilde voor BNNVARA. Een paar maanden later haalde de NPO Rob Stenders weer terug naar de middag en verloor Annemieke haar dagelijkse programma op Radio 2. Het leidde tot een grote rel, waarbij AVROTROS zelfs naar de rechter stapte.

Gelijk halen

Daniël: “Waar het fout gaat, is dat er afspraken worden gemaakt die niet zijn nagekomen. Als je gewoon met elkaar een goede afspraak maakt en die nakomt, dan gaat het altijd goed. Maar dat is in dit geval niet gebeurd. Dan wordt het een pijnhoop en helaas is het dat ook geworden.”

Volgens de Radio 2-dj had het geruzie ook een heel politieke kant. “Zo moest ik hem ook spelen. Het heeft weinig zin om je gal te spuwen en je gelijk te halen, want in dit soort kwesties gaat het niet altijd om gelijk. Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn natuurlijk twee verschillende dingen.”

De ‘Stenders-Schollaardt-gate’ viel samen met een andere rel: die over ‘De Nieuwsshow’ op Radio 1. “Dat heeft ook niet meegeholpen. Want op dat moment ontstaat er iets wat je allemaal niet wil: dat je elkaar de tent uitvecht. Dat is slecht voor de publieke omroep, slecht voor de dj’s waar het om gaat, en ook heel slecht voor de radio. De luisteraar snapt er natuurlijk helemaal niets van.”

Milder

Daniël haalde Annemieke Schollaardt in de zeroes naar 3FM. “Annemieke is iemand die ik heel graag mag en die ik een goede radiopresentator vind, met zeker diepgang en intelligentie. Maar dat vind ik van Rob Stenders ook. Als ik een top drie moet maken van dj’s, dan staat hij er in ieder geval bij. Ik heb wel een paar keer tegen Annemieke gezegd: als ik je zou bellen voor wat je nu doet, dan was je daar ook blij mee geweest. Het is meer dat er iets anders werd beloofd. En dat doet pijn.”

Daniël is aanzienlijk milder over de ‘radiosoap’ dan AVROTROS-directeur Eric van Stade. Hij riep eerder dat ‘de NPO Annemieke Schollaardt beschadigt‘ en dat NPO-radiodirecteur Jurre Bosman ‘spijt had’ dat hij Rob Stenders had laten vertrekken bij Radio 2.

“Annemieke Schollaardt is met veel lawaai van 3FM naar Radio 2 gehaald. Vervolgens meldt na twee uitzendingen Jurre Bosman zich bij mij met de opmerking dat hij er spijt van heeft en dat Annemieke ergens anders heen moet”, zei Van Stade eerder.

Foto: Ruud Baan