Home Landelijke radio CvdM moet ook definitief voetbalcontract toetsen

CvdM moet ook definitief voetbalcontract toetsen

Staatssecretaris Van der Laan wil dat het Commissariaat voor de Media (CvdM) ook de definitieve contracten over de uitzendrechten van voetbalwedstrijden gaat toetsen aan de Mediawet. Dat heeft zij dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De Eredivisie CV (ECV) verkoopt momenteel de rechten van eredivisiewedstrijden. De ECV doet dat op basis van een zogenoemd ’tenderdocument’ waarin allerlei voorwaarden zijn opgesomd waaraan een potentiële koper moet voldoen.

Vorige week constateerde het commissariaat dat een aantal van de eisen niet overeen komt met de Mediawet. Zo zou de ECV teveel reclameregels stellen en tornen aan de journalistieke onafhankelijkheid.

Omdat de tender slechts een onderhandelingskader vormt, kan de mediawaakhond nog niet optreden. Dat kan pas na afloop van een uitzending. De staatssecretaris onderschrijft het voorlopige oordeel van het commissariaat. “Maar zij acht journalistieke onafhankelijkheid zo belangrijk dat zij nu al aangeeft ook de definitieve voetbalcontracten aan de Mediawet te zullen toetsen”, aldus een woordvoerster dinsdag.

De Mediawet biedt garanties voor de journalistieke vrijheid van zowel publieke omroepen als de commerciële zenders. Hierin is vastgelegd dat elke omroep zelf de vorm en inhoud van zijn programma’s bepaalt en daarvoor verantwoordelijk is. Het commissariaat waarschuwt daarom voor contracten die eisen stellen aan inhoud, vorm en tijdstip van uitzending.

Het commissariaat heeft de omroepen erop gewezen dat zij er zelf voor moeten zorgen dat zij geen voorwaarden van de Eredivisie CV accepteren die strijdig zijn met de Mediawet. Van der Laan gaat ervan uit dat de omroepen hiermee rekening houden bij het onderhandelingsproces.[ANP]