Home Landelijke radio Commissariaat wil geen omroepreisjes meer

Commissariaat wil geen omroepreisjes meer

Als het aan het Commissariaat voor de Media ligt is het vanaf 2005 afgelopen met de ledenreisjes van de omroepen. Het Commissariaat vindt dat een omroep geen reisbureau is en als het dus niet nodig is voor het opnemen van programma’s of het functioneren van de vereniging is het niet toegestaan.

Het commissariaat heeft een hoorzitting gehouden, waar de omroepen zich konden verdedigen. Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, voerde het woord namens alle omroepen. Maar ook TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd, KRO-voorzitter Frans Slangen en AVRO-juriste Katherine Dutmer wilden er het hunne aan toevoegen.

“Het lidmaatschap van een omroepvereniging is niet vanzelfsprekend meer. De omroepen zijn op zoek naar een bredere maatschappelijke verankering. Dat gaat verder dan alleen het uitzenden van programma’s”, verwoordde omroepvoorzitter Bruins Slot het. “De publieke omroep wil meer jongeren bereiken. Misschien lukt dat op deze manier wel”, zei KRO-voorzitter Slangen.

Maar dat ging er maar moeilijk in bij de dame en heren van het Commissariaat voor de Media. Was dit niet een te commerciële onderneming, wierp voorzitter Jan van Cuilenburg de omroepvoorzitters toe. “Hoeveel leden bereikt u nu helemaal met die reizen? Zo noodzakelijk zijn ze dus niet voor de ledenbinding.” Commissaris Inge Brakman: “Zijn deze reizen nodig voor het democratisch en goed functioneren van de vereniging? Nee natuurlijk. U gebruikt forse kortingen en andere spiegeltjes en kralen en nu dus ook reizen als instrument voor ledenwinst.”

TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd schuwde de dramatiek niet. “Je inzetten voor het levensgeluk van gewone Nederlanders mag niet verboden worden. Er is al genoeg ellende op de wereld.” Het Commissariaat oordeelt over een maand.