Home Landelijke radio Coen en Sander: “3FM stond stil”

Coen en Sander: “3FM stond stil”

Coen en Sander 538

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga merkten dat de chemie met 3FM was uitgewerkt. Het radioduo maakte vorig jaar de overstap naar Radio 538. “Gaandeweg, zo het laatste anderhalf jaar, merkte ik dat het te gemakkelijk ging. We waren toch de oom en tante geworden die na dertig jaar in het café zitten en het voornamelijk over de pinda’s hebben. De chemie met het station was een beetje uitgewerkt. Toen kwam 538”, vertellen de dj’s vandaag in het AD.

Swijnenberg: “Het is ook geen geheim dat wij op een gegeven moment het idee hadden dat we stilstonden. Stilstand is achteruitgang, dat gold voor de hele zender. Laten we het houden zoals het is, het gaat toch goed, was een beetje de gedachte. Ik wil niet zeggen dat we nu ons gelijk hebben gekregen, maar het bevestigt wel dat wij inderdaad toe waren aan een nieuwe uitdaging. Wij hebben die gevonden en 3FM is zichzelf weer aan het uitvinden. Had alleen effe een paar jaar eerder moeten gebeuren.”

Lantinga voegt eraan toe: “Je moet actief zijn en niet reactief. Het lag redelijk in beton gegoten allemaal: in april heb je de 3FM Awards, met kerst het Glazen Huis. Nadenken over iets anders had niet zo veel zin. Er is hier meer ruimte om nieuwe dingen te bedenken.”

Langetermijnvisie
Een gebrek aan langetermijnvisie is een verwijt dat het laatste jaar vaker klonk. Zo schetsen onder meer Gerard EkdomDomien Verschuuren en Giel Beelen dat het 3FM ontbrak aan een toekomstvisie. Volgens Swijnenberg is dat niet aan één iemand te wijten. “Bij 3FM heb je niet één baas, dat gaat over zoveel schijven. Maar de beleidsbepalers bij 3FM – ik snap het ook, het is jarenlang fantastisch gegaan – hebben het wel te lang laten voortkabbelen.”

“3FM gaat ons wel aan het hart. Ik had ze deze afgrond niet gegund”, aldus Lantinga.

Het hele interview in het AD is terug te lezen via Blendle (betaald)

Foto: William Rutten