Home Landelijke radio Chef-dirigent van Symfonie Orkest wist niets van opoffering zijn orkest

Chef-dirigent van Symfonie Orkest wist niets van opoffering zijn orkest

Het Muziekcentrum van de Publieke Omroep (MCO) wil het Radio Symfonie Orkest opofferen als antwoord op gedwongen bezuinigingen. Hans Vonk, chef-dirigent van dit orkest, is lange tijd onwetend gehouden van dit voorstel en is nu kwaad, dit zegt hij in de Telegraaf van vandaag.

“Het is nu tot mij doorgedrongen dat er een moord gepleegd wordt op een van de beste symfonieorkesten van Nederland. Ik heb 38 jaar doorgebracht in de nationale en internationale muziekjungle. Zelfs tijdens mijn vijfjarig verblijf in de voormalige DDR heb ik nooit een dergelijke bruuske schoffering van mijn autoriteit meegemaakt,” zo schrijft de dirigent in een boze brief aan het MCO-curatorium.

In de omroepwereld is ernstige verdeeldheid ontstaan over de wijze waarop een bezuiniging van 5,5 à 7,5 miljoen bij het MCO vorm moet krijgen. De omroepverenigingen sturen aan op een fusie van het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest, in combinatie met andere besparingen. Het overkoepelende MCO wil dus een heel orkest opheffen.