Home Landelijke radio Ruim 60% van de piraten stil geworden door Etherflits

Ruim 60% van de piraten stil geworden door Etherflits

Het Agentschap Telecom heeft het afgelopen jaar ruim 400 zenders van ether piraten het zwijgen opgelegd. Deze week is het een jaar geleden dat het Agentschap met de actie ‘Etherflits’ begonnen is. Volgens de krant de Telegraaf maakt het Agentschap momenteel de balans op, waarna de resultaten overmorgen bekend worden gemaakt.

Aan het begin van de actie werd door het AT een jaar geleden een nulmeting uitgevoerd. Volgens AT-woordvoerster Natasja Visser is er intussen sprake van een reductie van het aantal zendpiraten in ons land met maar liefst 60 procent. Vooral in het noorden en oosten van Nederland is het uitzenden van levensliederen een ware volkssport. Opsporingsfunctionarissen van het AT, dat valt onder het ministerie van Economische Zaken, hebben het afgelopen jaar de ether nauwgezet afgeluisterd. Vervolgens zijn vrijwel dagelijks invallen gedaan.

De actie van het Agentschap veroorzaakte veel kwaad bloed bij de etherpiraten, die de eigen website Tegenflits begonnen. Volgens woordvoerster Visser kunnen de geheime zenders, ook na deze week, hun borst blijven natmaken. “De actie Etherflits duurde een jaar, maar we gaan na deze week gewoon door.” Het AT wil zich niet in de kaart laten kijken: “Over onze tactiek doen we komende donderdag nadere mededelingen. Maar we blijven hoe dan ook optreden.”

Hoewel veel etherpiraten bij hoog en laag volhouden dat de hedendaagse apparatuur niet of nauwelijks nog storingen veroorzaakt, bleek gaandeweg de actie meermalen dat een geheime zender het luchtvaartverkeer behoorlijk in de war schopte. Zo vielen de levensliederen van een zender uit Geesbrug zelfs te beluisteren op de frequentie van de Engelse luchtverkeersleiding.