Home Landelijke radio CDA wil publieke omroep hervormen

CDA wil publieke omroep hervormen

Het CDA wil de toetredingseis voor publieke omroepen verhogen van 50.000 naar 150.000 leden. Na drie jaar in het bestel moet bij minder dan 250.000 leden een omroep verdwijnen. Bovendien mogen de omroepsalarissen voor sterren niet hoger zijn dan twee keer de Balkenende-norm. Dat zegt Kamerlid Joop Atsma tegen NU.nl. In de opkomst van met name Wakker Nederland ziet het Kamerlid het bewijs dat het huidige omroepbestel niet juist is ingericht en aan vervanging toe is. "Hoe kan het dat het geluid dat Wakker Nederland wil vertolken nu niet wordt gehoord? Eigenlijk hadden we daar de TROS en de AVRO voor."

"De TROS heeft me gezegd dat ze het wel willen, maar dat ze geen ruimte krijgen van de netmanager om hun eigen actualiteiten en achtergronden te brengen. Dan zit er fundamenteel iets fout in de aansturing van het publieke bestel en zal ook Wakker Nederland tegen hetzelfde probleem aanlopen." Atsma vindt de constructie waarin de netmanager bepaalt welke programma’s worden uitgezonden niet werkbaar. Die beslissingsbevoegdheid moet in handen komen van de samenwerkende omroepen op een net.

Daarnaast Atsma een strengere controle op nieuwe omroep. "Je komt in het bestel als je 150.000 leden hebt en je moet je best doen om boven de 250.000 leden uit te komen. Kom je daar onder, dan is het einde oefening. Ook bij financiële wanorde heb je geen bestaansrecht meer."

Momenteel moet een aspirantomroep binnen drie jaar na toetreding 150.000 leden hebben voor een B-status. Omroepen met meer dan 300.000 leden krijgen de A-status.