Home Landelijke radio Voorzitter Nederlandse Islamitische Omroep treedt af

Voorzitter Nederlandse Islamitische Omroep treedt af

Voorzitter Ali Korkmaz van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) treedt per direct af. Afgelopen week werd bekend dat door ruzie tussen de NIO en de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) er enkele tonnen aan gemeenschapsgeld op was gegaan aan rechtzaken. Vervolgens stelde minister Plasterk een ultimatum van zes weken, anders zouden de uitzendingen worden gestaakt.

De NMO en de NIO hebben de afgelopen twee jaar zeker 450.000 euro aan publieke gelden verspild. De tonnen gingen op aan kosten voor advocaten accountants en adviseurs om onderlinge strijd en problemen binnen het bestuur ‘op te lossen’.

Vanuit de eigen gelederen komt er veel kritiek. "Het ziet ernaar uit dat de moslimomroepen worden opgeheven. Dat is de schuld van de bestuurders", stellen Nuweira Youskine (islamoloog en presentatrice bij de NIO) en Hassnae Bouazza (freelance medewerkster bij de NIO en vertaalster) in een artikel in NRC Handelsblad.
De programmamakers schrijven: "Wat moet je als redactie als ex-bestuursleden intimiderende mails sturen om de moraal in te trappen en al op voorhand dreigen de stekker eruit te trekken? En wat moet je als redactie met een bestuur dat bestaat uit semi-alfabeten die hun eigen posities belangrijker vinden dan het algemeen belang, te weten een goed functionerende omroep? Als we in de toekomst gevrijwaard willen blijven van dit soort geldverspilling, vragen we de minister en het Commissariaat de omroepen te bevrijden uit de tentakels van de machtsbeluste migrantenorganisaties met hun gespleten tongen en dubbele agenda’s."

De terugtredende voorzitter wilde naar eigen zeggen verbeteringen doorvoeren, maar werd door een falend bestuur gehinderd. Korkmaz vindt dat hij zelf als voorzitter ook is tekortgeschoten, aangezien hij de meerderheid in het bestuur niet voor zijn plannen heeft kunnen winnen.

De Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ) verdeelt sinds 2007 de programmabudgetten onder NMO en NIO. De SVIZ zou de beide omroepen dichter bij elkaar moeten brengen, maar ook in deze stichting zijn volop ruzies