Home NPO CDA, ChristenUnie en D66 willen bezuinigingen op NPO dempen

CDA, ChristenUnie en D66 willen bezuinigingen op NPO dempen

NPO gebouw

De regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66 willen de bezuinigingen op de publieke omroep voor komend jaar verzachten. Bronnen melden aan de NOS dat ze daarvoor eenmalig rond 30 miljoen euro willen uittrekken. Daarmee zou ongeveer de helft van het tekort bij de publieke omroep worden gecompenseerd. De vierde regeringspartij, de VVD, voelt weinig voor het plan.

Door tegenvallende reclame-inkomsten wordt verwacht dat de publieke omroep 62 miljoen euro moet bezuinigen in 2019. Het is nog onduidelijk hoe dat precies opgevangen zal worden, maar de NPO wil op tv niet bezuinigen op journalistiek, drama, kinderprogrammering en documentaires. Ook de radiotak zou hard geraakt worden.

De bezuiniging was een verrassing voor de omroep en de politiek. Er is kritiek op oud-VVD-staatssecretaris Dekker die tijdens de onderhandelingen over de nieuwe coalitie de tekorten niet meldde. Daarom is daar toen ook geen oplossing voor bedacht.

De 30 miljoen zou de omroep langer de tijd geven zichzelf ’toekomstbestendig’ te maken. Deze week praten de regeringspartijen over de begroting voor komend jaar.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO