2018 was voor BNNVARA een ‘roerig jaar’ op radiozenders NPO Radio 2 en NPO 3FM. Dat schrijft de omroep in het jaarverslag dat vandaag is verschenen. ‘Het vertrek van Gerard Ekdom bij Radio 2 en Domien Verschuuren bij 3FM zorgde voor een grote uitdaging in de belangrijke ochtendprogrammering.’

Gerard Ekdom vertrok eind juni vorig jaar bij Radio 2, om de overstap te maken naar Radio 10. Domien Verschuuren switchte in de zomer naar Qmusic. Voor radiostations is de ochtendshow een van de belangrijkste programma’s in de dagprogrammering. ‘Wij zijn er in geslaagd, ondanks concurrentie van andere omroepen, om beide belangrijke tijdslots voor BNNVARA te behouden’, aldus de omroep.

Programma-blauwdruk

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte namen in juli vorig jaar de ochtendshow op Radio 2 over, Sander Hoogendoorn is sinds september in de ochtend van 3FM te horen. BNNVARA zegt Sanders programma te benaderen ‘als nieuw platform dat 24 uur per dag content biedt’.

BNNVARA: ‘Sanders Vriendenteam fungeert als paraplu waar we allerlei content onder kunnen plaatsen. Het voordeel is dat we op deze manier een programma-blauwdruk creëren, waardoor we minder afhankelijk zijn van een eventueel vertrek van een dj.’

Kosten radio

Op Radio 2 bezit BNNVARA, naast de ochtendshow, ook de uren van Rob Stenders tussen 14:00 en 16:00 uur. Daarnaast heeft de omroep een aantal programma’s in het weekend, waaronder ‘Spijkers Met Koppen’. Op 3FM heeft BNNVARA veel meer zendtijd.

Toch lagen de kosten voor de programma’s op beide zenders niet ver uit elkaar. De radioprogramma’s van BNNVARA op Radio 2 kostten vorig jaar een kleine 2,5 miljoen euro, tegenover ruim 2,9 miljoen euro op 3FM.

Foto: Paco Núñez | BNNVARA