De NPO wilde vorig jaar stoppen met het lunchprogramma van Gijs Staverman op NPO Radio 2. Die geluiden klonken destijds al, maar worden nu ook bevestigd door KRO-NCRV. “Op Radio 2 stond het programma ‘Gijs 2.0’ lange tijd onder druk. Het dreigde door de NPO uit het uitzendschema gehaald te worden. Voor 2019 werd het belast met een bezuinigingsopdracht van bijna de helft van het huidige slotbedrag”, schrijft KRO-NCRV in het jaarverslag over 2018.

KRO-NCRV moest alle zeilen bijzetten om het programma niet van zender te zien verdwijnen. “Pas na maanden van gesprekken met het bestuur van de NPO, werd begin november duidelijk dat we het programma, en daarmee het tijdslot, definitief behouden in 2019”, aldus de omroep.

Onrustig

Net als het jaar ervoor was 2018 voor KRO-NCRV een onrustig radiojaar”, meldt de omroep. Het programma van Gijs Staverman bleef dan wel in de ether, toch raakte de omroep door beslissingen van de NPO een aantal uren zendtijd kwijt. Zo stopte het late programma van Saskia Weerstand in het weekend op 3FM. “Het kwijtraken van zendtijd en programma’s is een gevoelige tik”, schrijft de omroep.

Plek voor optimisme is er desalniettemin ook. “Onze programma’s scoorden in 2018 mooie luistercijfers. Met uitzondering van 3FM is het luistertijdaandeel van alle zenders het afgelopen jaar gestegen. De programma’s ‘Gijs 2.0’ en ‘De Wild in de Middag’ zijn beide marktleider in hun tijdslots.”

Foto: Stijn Ghijsen | KRO-NCRV