Home Landelijke radio Bert Kranenbarg: “Blij als intekenperiode NPO voorbij is”

Bert Kranenbarg: “Blij als intekenperiode NPO voorbij is”

DJ File Bert Kranenbarg

Bert Kranenbarg, de middagspits van NPO Radio 5, zal blij zijn als de huidige intekenperiode voorbij is. Dat zegt de dj in de NCRV Gids. Bij de intekenperiode kunnen omroepen zich inschrijven voor bepaalde tijdsloten op radio en tv. De NPO bepaalt vervolgens of en wanneer de programma’s uitgezonden worden. Bert heeft het over ‘intekening met een hoofdletter’ en spreekt van ‘de hoofdact in Hilversum’.

Bert: “De omroepen vormen niet één blok, ze hebben allemaal hun eigen belangen. Het is trekken en duwen, het is geven en nemen. Dat spel speelt zich in het geheim af. Er schuift van alles en zolang het tot tevredenheid is, blijft het stil.”

Lekken

Juist als omroepen niét tevreden zijn, ligt trammelant volgens de Radio 5-dj op de loer. “Strategisch lekken om je ongenoegen te laten blijken of je boosheid te uiten. Doordat alles met elkaar samenhangt komt er dan plotseling veel meer naar buiten. Maar het is een plan in ontwikkeling, dus lang niet alles waarover gesproken wordt gaat ook echt gebeuren.” De NPO ligt vanwege de opgelegde bezuinigingen volgens Bert al onder een vergrootglas. “En dan is ruzie tussen de partijen binnen die omroep geen fraai gezicht.”

Bert: “Het ergste is: het gaat over mensen, over de inzet van mensen. Mensen die vol passie werken aan programma’s waar ze in geloven, maar met een simpele streep uit het schema gaan. Die mensen kunnen niks anders dan afwachten welk besluit er over ze genomen wordt. Iedere intekening weer. Bij televisie, bij radio, bij internet. Ik zal blij zijn als het weer voorbij is.”

Ophef

De intekenperiode heeft al vaker tot ophef geleid die breed werd uitgemeten in de pers. Zo stapte Rob Stenders vorig jaar over van AVROTROS naar BNNVARA en verloor daarmee zijn middagprogramma op NPO Radio 2. Annemieke Schollaardt nam het tijdslot over, maar al na een aantal maanden moest ze weer plaatsmaken voor Rob. Het leidde tot woedende reacties bij AVROTROS, die nog steeds met een rechtszaak dreigt.

Foto: Jasper Zwartjes | Radio 2