Home Landelijke radio NPO Radio 1 AVROTROS: “NPO heeft bevoegdheden overschreden”

AVROTROS: “NPO heeft bevoegdheden overschreden”

NPO Radio 1

AVROTROS wil zich niet neerleggen bij de nieuwe programmering van NPO Radio 1. Dit meldt De Volkskrant. De omroep is het niet eens met het verlies van zendtijd aan Omroep MAX voor ‘De Nieuwsshow’.

AVROTROS wilde op dat tijdvak doorgaan met de Nieuwsshow, met twee nieuwe presentatoren. In plaats daarvan komt er vanaf januari een vergelijkbare talkshow op zaterdagochtend, met het duo dat tot voor kort de Nieuwsshow presenteerde: Peter de Bie en Mieke van der Weij. Het programma krijgt wel een nieuwe naam, die nog onthuld moet worden.

Het besluit van de NPO ligt volgens de krant gevoelig. Dat komt doordat niet de omroep, maar programmamakers aan het langste eind trekken. De omroep maakt al 34 jaar de Nieuwsshow en vindt dat de presentatoren de show niet onder hun arm kunnen meenemen naar een concurrent. Volgens AVROTROS heeft de NPO zijn bevoegdheden overschreden, door zich te bemoeien met de inhoud van de talkshow.

Een onafhankelijke commissie zal het bezwaar beoordelen. Daarna is een stap naar de rechter nog mogelijk. Hier dreigde de omroep eerder al mee.

Foto: Raymond van Olphen