Home Landelijke radio 3FM Serious Request: in gesprek met Maikel Steur

3FM Serious Request: in gesprek met Maikel Steur

Vanmiddag verlaten tussen 16:00 en 17:00 Giel Beelen, Claudia de Breij en Wouter van der Goes het glazen huis op De Neude in Utrecht. Het huis wordt ‘beheerd’ door Maikel Steur van Little Fish. Afgelopen woensdag ging RadioFreak langs op de Neude om onder meer Maikel de nodige vragen te stellen.

Wat Maikel’s functies is binnen het geheel is bijna niet te omschrijven. “Eigenlijk regel ik alles, behalve de gevulde koeken. Ik doe de productie van alles wat op de Neude staat.” De vraag is natuurlijk waar dat allemaal van wordt betaald. “De kosten van de actie gaan niet van de opbrengst af, maar worden betaald door de afdeling marketing en communicatie van 3FM.”

En wat staat er dan allemaal wel niet op de Neude? “Een uitzendstraat voor de televisie en de webcam, een grote dj-tafel met rand-apparatuur in het huis en een uitgebreide regiepost in het huis ernaast, dit zijn allemaal gehuurde spullen. Het huis zelf bestaat uit Boels-containers waarvan de wanden zijn vervangen door plastic ruiten.”

Het is er allemaal in no-time neergezet, zo vertelt Maikel. “Vrijdagochtend om 6:00 uur zijn we begonnen met opbouwen en zondagavond was alles klaar. Het was soms even hard doorwerken, maar het is allemaal gelukt. Vrijdagavond na 19:00 uur moet alles weer in een halve dag weg zijn.”

De techniek achter de uitzendingen is nog redelijk ingewikkeld. “Achter het huis zit de regie, zij hebben continu contact met de dj die in het huis draait. Het geluid van de uitzending gaat vanuit de dj-set naar de regie, vanuit daar gaat het via de satelliet en het verbindingscentrum in Hilversum naar de studio in 3FM. Hier zit iemand die constant de lijnbewaking verzorgt.”

Achter de schermen werken dag en nacht diverse mensen aan de uitzending. Maikel zelf is 24 uur per dag aanwezig op de Neude, hij slaapt in een camper. “Ook de productieassistent en zijn collega slapen hier. In totaal zijn er de hele tijd zo’n twaalf mensen om alles te regelen, in totaal lopen er op een dag zo’n twintig mensen achter de schermen rond.”

In de nacht van dinsdag op woensdag mocht Maikel trouwens even zijn bed uit. “De studiotafel ging ’s nachts stuk, dit heeft ongeveer drie uur geduurd. Gedurende die uren heeft Wouter zijn programma vanaf de bank gepresenteerd en zijn de platen vanuit Hilversum gestart.”

‘Serious Request’ is overigens niet de enige locatie-uitzending die Maikel Steur met zijn Little Fish verzorgt. “We verzorgen voor 3FM ondermeer Pinkpop, Lowlands en BNN-United. Verder hebben we dit jaar de uitzendingen van ‘Operation Iraqi Sunrise’ verzorgd voor Radio Veronica.”


De regie-post


Mengetafel van de regie


Wouter van der Goes achter de dj-set in het huis


De campers op de binnenplaats waar Maikel Steur en twee collega’s ’s nachts slapen


De uitzendstraat voor de televisie-uitzendingen en de webcam