Home Landelijke radio 3FM Serious Request 2005: in gesprek met Giel Beelen

3FM Serious Request 2005: in gesprek met Giel Beelen

De tweede editie van ‘3FM Serious Request’ is alweer vijf dagen bezig. RadioFreak bracht de afgelopen week een bezoek aan het glazen huis op de Neude en sprak met Giel Beelen over de actie ‘Red Een Kind In Congo’.

Vorig jaar vertelde Giel Beelen dat hij dit jaar best weer een actie voor het goede doel wilde doen, maar niet weer hetzelfde. Toch zit hij dit jaar weer in het glazen huis, zonder eten, samen met twee collega’s radio te maken in de week voor kerst. “Ik vond het in eerste instantie niet zo’n goed idee. Laten we eerlijk zijn, meestal zijn sequels niet zo goed, Big Brother 2 was nou niet zo goed als de eerste keer. Ik dacht daarom voor mij ‘no way’ totdat ik met het Rode Kruis, en Eric Corton in het bijzonder, in gesprek raakte en ik me toch bedacht dat ik niet zo bijdehand moest zijn. Elke euro die we ophalen is immers mooi meegenomen. Toen ben ik zelf nog betrokken geweest bij eventuele andere plannen maar uiteindelijk is de link tussen niet eten en kerst goud.”

“Waar ik zelf heel blij mee ben is dat het niet went,” zo vertelt Giel Beelen over de vergelijking met vorig jaar. “Ik was een beetje bang dat ik het na dag één wel gezien zou hebben en dat het me niet zou raken, zodat ik meer tijd zou hebben om bezig te zijn met het feit dat ik niet mag eten. Iedereen die hier komt, alle mailtjes, telefoontjes, smsjes, het geeft me nog steeds een warm gevoel van binnen. Wat vooral anders is is Gerard en daar ben ik erg blij mee. Hij is naast een collega, gewoon een hele goede vriend van me, dus dat werkt goed. Vooraf heb ik hem de tip gegeven om niet teveel te eten en verder heb ik gewoon gezegd wat ik mezelf ook had voorgenomen: ga zitten in die achtbaan dan komt het wel goed.” Vorig jaar zaten Giel en Wouter met Claudia de Breij in het huis. “Het man-vrouw verschil is erg klein, Claudia is immers net een man.”

Afgelopen week riepen de drie dj’s mensen op om tijdens de laatste 24 uur van de actie niet te eten en het geld wat ze daarmee uitsparen te doneren. “Dit is niet uit solidariteit met ons bedoeld, maar vooral met de mensen in Congo. Ik probeer de nadruk sowieso nooit zoveel te leggen op het feit dat wij het zo zwaar hebben, want dat is natuurlijk relatief. Het feit dat wij niet eten, is gewoon een ding wat bij de actie hoort, we kunnen het niet maken om hier in alle luxe te gaan zitten.” De dj’s worden op de been gehouden door het drinken van groenten- en vruchtensappen, Giel zelf drinkt daarnaast ook Cola. “Als ze zouden zeggen dat ik geen Cola mocht drinken had ik het niet gedaan, dan zou ik het gewoon niet halen.”

“Eigenlijk hakt het minder en onregelmatig slapen het nog wel het meest in gedurende deze week. Gelukkig zijn er genoeg moederlijk figuren waar Wout er één van is, hij vraagt me soms of ik niet even moet gaan slapen,” vertelt Giel terwijl Wouter vanachter de mengtafel roept: “Moet jij zo niet even slapen?”

“Het zou te gek zijn als we zaterdag een één met 6 nullen op de cheque erbij mogen schrijven,” reageert Giel op het plan van de politiek om de opbrengst van de actie met één miljoen te verhogen. “Alleen al het feit dat erover gedacht wordt, dat de politiek onze actie heeft opgepikt is misschien wel het grootste compliment dat je kan krijgen. Je bent toch geneigd te denken dat ze normaal gesproken niet helemaal van deze wereld zijn, maar blijkbaar zijn ze dat toch wel.”

Giel kan niet kiezen tussen Darfur, waar vorig jaar actie voor werd gevoerd, en Congo. “Dat is als kiezen tussen AIDS en kanker. Beide landen zijn totaal niet te vergelijken. Congo is een land met veel potentie, het is rijk van de gronstoffen, de oorlog is over. We willen nu vooral de kinderen met hun ouders herenigen. Er zijn 50.000 mensen in Congo die bij het Rode Kruis hebben aangegeven dat ze iemand zoeken. Het Rode Kuis heeft berekend dat dit ongeveer 15 euro per persoon kost, dus ik heb dat we de 7,5 ton halen.”

De dj’s verlaten zaterdag na zes dagen het huis, dat is een dag langer dan vorig jaar. “Dat maakt volgens mij niet uit. Het is net zo als dat je op vakantie gaat, de week voorafgaand aan je vertrek ben je aan vakantie toe, dus als je een week later gaat is dat gevoel er ook een week later. Vorig jaar zaten we er vrijdagmiddag om twee uur doorheen, dat zal nu wel op zaterdag zo zijn.”

De vraag is natuurlijk of ‘3FM Serious Request’ volgend jaar voor de derde keer plaatsvindt. “Ik hoorde van iemand dat Albert Verlinde in Boulevard heeft gezegd dat als hij het huis ziet, dat hij dan weer weet dat het kerst wordt. Dat vond ik echt een mooi compliment en ik vind dat we dat dan ook zeker moeten vasthouden. Ik zou het overigens niet erg vinden om volgend jaar niet in het huis te zitten en gewoon als reporter bedrijven langs te gaan met een broodje kaas in mijn hand, terwijl drie andere dj’s hier zitten.”


Gerard Ekdom telt de donaties die door de brievenbus zijn bezorgd.


De drie dj’s trekken veel publiek.


Het binnenplein van het dorp rondom het glazen huis.


Uiteraard is er ook wat apparatuur aanwezig backstage.