Home Landelijke radio NPO Radio 1 2016 bekeken door Amber Brantsen

2016 bekeken door Amber Brantsen

Amber Brantsen

Amber Brantsen begon in januari aan een nieuw avontuur: co-host in de nieuwe ochtendshow van Jurgen van den Berg op NPO Radio 1. Op dat moment werd ze ook uitgeroepen tot radiotalent van het jaar. Met Brantsen blikken we terug op 2016 en kijken we vooruit naar 2017.

Was 2016 een goed jaar voor de radio in Nederland?
“Ja! Denk bijvoorbeeld terug aan de bomvolle sportzomer op NPO Radio 1. De luistercijfers schoten omhoog. Daarmee bewijst de radio opnieuw z’n waarde. Het is een onovertroffen medium als het gaat om het verslaan van evenementen en het overbrengen van emoties.”

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
“Dat is lastig kiezen. Uiteraard begonnen we het jaar met de lancering van het vernieuwde NOS Radio 1 Journaal. Dat was spannend en maakte nogal wat los bij luisteraars, zowel in positieve als in negatieve zin. Het is mooi om nu twaalf maanden later de groei van het programma te kunnen zien.”

“De Amerikaanse verkiezingsnacht was een van de radiomomenten van het jaar wat mij betreft. Zeker toen duidelijk werd dat veel peilingen het bij het verkeerde eind hadden. Dat maakte het journalistiek gezien extra spannend. In het NOS Radio 1 Journaal hebben we de overwinningsspeech van Donald Trump live uitgezonden. Je beseft op zo’n ochtend dat er geschiedenis wordt geschreven en het is heel bijzonder daar bij te mogen zijn.”

“Meer persoonlijk was dit het jaar waarin ik de RadioFreak Award voor Beste Nieuwslezer won en genomineerd werd voor de Philip Bloemendalprijs. Op beide ben ik ontzettend trots!”

Wat was de grootste verrassing op radiogebied in 2016?
“Het vertrek van Giel Beelen uit de ochtend van NPO 3FM. Misschien was het tijd, maar ik geloof dat het toch als een verrassing kwam toen het uiteindelijk zover was. Stoer van 3FM om de programmering zo radicaal om te gooien. Dat is ook wat mensen zo eens in de zoveel tijd van de zender verwachten. Innovatie, creativiteit, lekker experimenteren. Ik hoop dat het ze nieuwe energie geeft en succes brengt!

Heb je een doel voor jezelf gesteld in het nieuwe jaar?
“Het succes van het NOS Radio 1 Journaal verder uitbouwen. Ik ben ongelooflijk trots op wat we bereikt hebben, maar als makers hebben we nog genoeg dromen en wensen. Bovendien wil ik mezelf blijven ontwikkelen. De Amber van begin 2016 was heel anders dan de Amber die je nu hoort. Ik wil die leercurve komend jaar zeker doorzetten.”

Wat verwacht je van 2017 op radiogebied?
“De radio is zeker een blijvertje, maar zenders zullen stuk voor stuk zoeken naar manieren om de luisteraar nog meer te bieden. Ik verwacht dan ook meer (experimenten met) podcasts en misschien ook wel vlogs van programmamakers. De mogelijkheden zijn legio en natuurlijk zullen we ook bij het NOS Radio 1 Journaal niet stil blijven zitten.”

Wie is er in november 2017 marktleider?
“Ik denk Radio 538, er moet wel iets heel raars gebeuren als ze hun ruime voorsprong uit handen geven. Maar wie weet kan Qmusic nog voor verrassingen gaan zorgen.”

Foto: Stefan Heijdendael | NOS