Home Landelijke radio 14.000 handtekeningen overhandigd tegen ‘storende fillers’

14.000 handtekeningen overhandigd tegen ‘storende fillers’

De petitie tegen ‘verstorende achtergrondgeluiden’ onder het nieuws, de verkeersinformatie, het weer en gesprekken op de radio, is door ruim 14.000 mensen getekend. De handtekeningen zijn gisterochtend door initiatiefnemers Stichting Hoormij en Holland Media Combinatie overhandigd aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de Vereniging van Commerciële Omroepen.

Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, noemde het grote aantal handtekeningen ‘indrukwekkend’. Hagoort belooft het signaal door te geven aan de omroepdirecteuren. Ook Pieter Arnold van de Vereniging van Commerciële Omroepen gaf aan het signaal door te geven aan de commerciële omroepen. “Ik neem de zaak heel serieus”, aldus Arnold.

Organisatoren van de petitie benadrukten nog eens hoe ‘hinderlijk’ en ‘storend’ ze de fillers vinden. “Hoe is het toch mogelijk dat samenstellers van programma’s maar niet kunnen begrijpen dat ze hele groepen luisteraars buiten sluiten door de stilte-verstorende muziekjes, bijvoorbeeld tijdens de file-informatie?”. De petitie was opgezet naar aanleiding van een klacht van Wim Frisart uit Hilversum in het Haarlems Dagbad.

“Miljoenen Nederlanders kunnen niet ongestoord naar het gesproken woord op radio en televisie luisteren vanwege de verstorende achtergrondgeluiden. Nieuws, filemeldingen, documentaires, gesprekken: steeds vaker wordt er een muziekje of jingle onder gemonteerd”, aldus Stichting Hoormij over de petitie.