De minor Radio van de Hogeschool in Amsterdam stopt na dit studiejaar. Het is de enige minor Radio in ons land. De laatste lichting studenten die de minor volgt, heeft een protestactie opgezet om de definitieve opheffing te voorkomen. “Met deze petitie willen wij, als laatste lichting, aangeven hoe belangrijk en leerzaam deze minor was in de hoop dat de opleiding hier gehoor aan geeft en mogelijk actie onderneemt”, schrijven ze.

In de minor Radio aan de Amsterdamse hogeschool doen studenten praktijkervaring op en worden er meer dan tien live radio-uitzendingen gemaakt. De speciale module trok ook veel studenten aan van buiten de hoofdstad. Studenten en oud-studenten stellen dat ze, naast de ervaring, ook connecties op hebben gedaan en zelfs een baan hebben overgehouden dankzij de module.

Medialandschap verandert

De hogeschool stopt met de minor Radio, omdat het minder goed zou passen bij het veranderende medialandschap. “Met deze vernieuwingen willen we ruimte maken voor innovatie waar in het oude curriculum vaak beperkt ruimte voor was, bijvoorbeeld rond podcasting”, zegt hoofddocent Esther Hammelburg tegen Het Parool.

Het intensieve oefenen met radio maken komt niet meer terug in de nieuwe vorm, maar volgens de hoofddocent blijft radio wel een rol spelen. “We zien nog steeds de meerwaarde van radio.”

De petitie tegen het verdwijnen van de minor Radio is online inmiddels meer dan 300 keer ondertekend.

Foto: RadioFreak