Home Landelijke radio Wethouder wil dat BRTO zich opheft

Wethouder wil dat BRTO zich opheft


Wethouder Ton Linssen vindt dat de lokale omroep BRTO (Bergen op Zoom) zichzelf moet opheffen en de radiouitzendingen moet overdragen aan de andere lokale omroep, ABG TV. "Het beste is dat ze de stekker eruit halen. Anders rest alleen een faillissement. Dit is trekken aan een dood paard", zegt Linssen in BN/De Stem, verwijzend naar de slechte financiële toestand en de schulden van de omroep.

De gemeente is eigenaar van het studiopand van de BRTO. Maar er is sinds vorig jaar geen huur meer betaald. Daarom gaat de gemeente de omroep uit het gebouw zetten; vervolgens trekt de gemeentelijke Parkeerdienst erin.

De BRTO vecht een subsidie van 31.000 euro via een procedure bij de Bezwaarschriftencommissie aan. De omroep meent recht te hebben op 7000 euro meer. Wethouder Linssen vindt die eis 'onredelijk'. "Want de BRTO heeft een grote huurschuld bij ons. Bovendien hebben we ze altijd extra bedragen gegeven voor speciale uitzendingen, rond de Maria Ommegang bijvoorbeeld. Bij elkaar veel meer dan waarop de omroep recht heeft."

Linssen roept de BRTO op, te stoppen met de 'zinloze' bezwaarprocedure, 'die alleen maar tot extra verlies leidt'. Hij wil de zaak in der minne schikken, waarbij de BRTO het studiogebouw ontruimt, de radioprogramma's aan ABG TV overdraagt en zichzelf opheft. Dan valt er met hem te praten over kwijtschelding van de huurschuld.

BRTO-penningmeester Chris Moerkerken wil best praten met wethouder Ton Linssen over een minnelijke oplossing. "Wij willen natuurlijk geen ruzie." Het gesprek komt er waarschijnlijk volgende week. Maar voor het overige vindt hij dat de scherpe opmerkingen van Linssen 'kant noch wal raken'. "Dit is echt buiten proportie, ik kan hier niks mee." De kwestie van de subsidie is gewoon een zakelijk geschil dat de BRTO laat toetsen; Linssen moet daar geen conflict van maken, vindt Moerkerken.

Volgens Moerkerke werken de BRTO en ABG TV al aan een fusie, die bijna rond is. Er is al een gezamenlijk bestuur en de tv-uitzendingen worden al samen gedaan.