Home Landelijke radio VVD wil zendtijd kerkgenootschappen toch niet afschaffen

VVD wil zendtijd kerkgenootschappen toch niet afschaffen

De VVD is teruggekomen op haar plan om de subsidie voor levensbeschouwelijke omroepen af te schaffen. Programma’s rond zingeving die door levensbeschouwelijke omroepen worden gemaakt verdienen volgens de VVD nu juist bijzondere steun. Dat blijkt uit de antwoorden die de partij heeft opgesteld voor de levensbeschouwelijke stemwijzer van het RKK die op 4 november op katholieknederland.nl online gaat. In januari wilde de partij de zendtijd voor kerkgenootschappen nog afschaffen.

Op de vraag of de overheidssubsidie aan levensbeschouwelijke omroepen moet worden afgeschaft, antwoordt de VVD met een helder ‘nee’. De partij zegt dat “een sterke publieke omroep” nodig is die onder meer de levensbeschouwelijke programma’s aanbiedt, die de commerciële omroepen niet maken. “Juist daar waar het gaat om programma’s rond zingeving, ligt het voor de hand deze omroepen te blijven steunen”, aldus de VVD.

Begin dit jaar wilde VVD-Kamerlid Fadime Örgü de subsidie aan de zogeheten 39f-zendgemachtigden als de IKON, RKK en de NMO nog afschaffen. “Als ze hun levensbeschouwing willen verkondigen, moeten ze maar commercieel gaan”, zei de woordvoerder media van de partij in januari in het blad Adformatie. Kerken konden wat haar betreft als gewone omroepvereniging een plaats in het bestel krijgen. Ze zouden dan net als andere omroepen leden moeten werven.

De Mediawet kent in artikel 39f zendtijd toe aan diverse levensbeschouwelijke organisaties. Volgens de wet kan het Commissariaat voor de Media een keer in de vijf jaar voor een periode van vijf jaar zendtijd toewijzen aan kerkgenootschappen en organisaties op geestelijke grondslag. Nederland kent negen levensbeschouwelijke omroepen. Dat zijn naast het RKK onder meer de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON), de Humanistische Omroep en de Nederlandse Moslim Omroep. [IKON]

Vorig artikelKink FM gaat luisteraar levend begraven
Volgend artikelSP wil salaris van dj’s aan banden leggen