Stefan de Groot, voormalig Radio 538-dj, heeft een platform voor contentmakers gelanceerd. Naar Amerikaans voorbeeld heeft hij de site Petje.af gebouwd waarop contentmakers hun werk kunnen verspreiden. Onder meer Robert Jensen en ‘De Wilde Haren Podcast’ zijn op dit moment al actief op Petje.af. “Het gaat hartstikke goed.”

Stefan de Groot was van 2007 tot 2010 te horen in de nacht op Radio 538. In 2010 ging hij aan de slag bij BNN/3FM, waar hij onder meer werkte als producer van Frank Dane. “Na 3FM ben ik vooral aan het ondernemen geweest met een aantal verschillende projecten en als freelancer”, vertelt Stefan. “Nu ben ik samen met oud-538 collega Daniël van Leeuwen fulltime bezig met Petje.af.”

Content aanbieden

Met Petje.af kunnen podcasters, vloggers, maar ook radio-dj’s hun content aanbieden. Bezoekers kunnen vervolgens een (eenmalige) donatie doen voor die content. Stefan: “Als creatieveling leven we in een fantastische tijd. Je hebt geen traditionele omroep meer nodig om content te maken en verspreiden. Maar je moet natuurlijk ook nog rond kunnen komen en dat is nu helaas alleen nog mogelijk voor een select groepje van makers. Daar willen we met Petje.af verandering in brengen.”

Een pagina aanmaken op Petje.af is gratis. “Je betaalt pas als je geld verdient. Er wordt dan een percentage ingehouden op iedere transactie”, aldus Stefan.

Succesvol

Er zijn al vaker platforms gelanceerd voor contentmakers, maar die waren lang niet altijd even succesvol. Toch is Stefan ervan overtuigd dat zijn idee wél een succes wordt. “Dit model heeft zich al bewezen in Amerika. En Petje.af is vooral voortgekomen vanuit de vraag naar zo’n platform in Nederland. Ik werd al gebeld door mensen die het graag wilde gebruiken voordat we überhaupt begonnen waren met de ontwikkeling. Als ondernemer weet je dan wel dat je iets te pakken hebt.”

Stefan opgetogen: “Je hebt tegenwoordig alle tools voorhanden om volledig onafhankelijk zelf een radioshow of podcast te maken en te verspreiden. Als je daar via Petje.af ook nog van zou kunnen leven, dan heb je geen radiostation meer nodig. Je zou het zelfs als radiostation in kunnen zetten, door bijvoorbeeld je shows exclusief voor abonnees aan te bieden.”

Foto: Petje.af