Home Landelijke radio Vlaamse Ping FM moet onmiddelijk stoppen met het uitzenden van Radio 538

Vlaamse Ping FM moet onmiddelijk stoppen met het uitzenden van Radio 538


Ping FM moet onmiddelijk stoppen met het doorgeven van Radio 538 en krijgt een boete van 1000 euro. Dat heeft de de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) besloten (pdf). De lokale omroep van Lanaken zond sinds september Radio 538 uit tussen twaalf uur 's nachts tot zeven uur 'savonds. Op die manier was het Nederlandse radiostation ook in delen van Zuid-Limburg via FM te horen.

Vrij snel na de aankondiging van de samenwerking tussen de twee radiostations, startte de VRM een onderzoek. "Ping FM geeft in het verweer aan dat de programma's tegen betaling werden overgenomen", meldt de toezichthouder. "De VRM besluit daarop dat het tegen betaling overnemen van programma’s van een andere radio-omroep een duidelijke vorm van samenwerking is. Het Mediadecreet laat lokale radio-omroepen toe om samen te werken met andere radiozenders binnen de Vlaamse Gemeenschap. De VRM is echter van oordeel dat een dergelijke samenwerking niet is toegelaten wanneer het een samenwerking met een radio-omroep van buiten de Vlaamse Gemeenschap betreft."

"Radio Ping FM bleek ook uit te zenden met een niet-vergunde zender en een niet-vergunde antenneconfiguratie", meldt de VRM. Volgens de toezichthouder werd er gebruik gemaakt van twee richtantennes, in plaats van een antenne die rondstraalt. Hierdoor kan er veel gerichter op een bepaalde gebieden uitgezonden worden. Direct na de aangekondigde samenwerking waren er al vermoedens dat Ping FM met een te hoog vermogen aan het uitzenden was en de vergunning niet klopte. Maar over het vermogen zegt de VRM niets.

Volgens de VRM erkent Ping FM dat de zendinstallatie niet in orde was en legt het de oorzaak hiervoor bij een blikseminslag, waarna gekozen is voor een tijdelijke oplossing. Intussen is wel een aanvraag tot wijziging van de zendvergunning ingediend.

Bij het bepalen van de strafmaat houdt de VRM rekening met de ernst van de inbreuken. "Door het niet respecteren van de zendvergunning en het feitelijk toelaten aan een buitenlandse radio-omroeporganisatie om gedurende negentien uur per dag programma's in de Vlaamse Gemeenschap uit te zenden, zonder dat deze hier vergund is of over een frequentie beschikt, verstoort Ping FM ernstig de orde in het Vlaamse radiolandschap", zo besluit de VRM. 

Vorig artikelLex Harding krijgt Marconi Oeuvre Award
Volgend artikelLuistercijfers september-oktober: 3FM en 538 lopen uit