Home Landelijke radio Veronica directeur weg na stakingsdreiging

Veronica directeur weg na stakingsdreiging

Veronica-directeur Jan Bruins stapt op

Tijdelijk algemeen directeur Jan Bruins van Veronica is maandag, onder dreiging van een staking door een deel van het personeel, vervangen door een interim-manager, Peter Kuipers. Die krijgt een maand paar de tijd schoon schip te maken bij Veronica. De staking door de redactie van het programmablad Veronica is daarmee van de baan.

Een van de eerste beslissingen van Kuipers was het ongedaan maken van de schorsing van Rens Muller, lid van de ondernemingsraad en eindredacteur van het Veronicablad. Muller werd vrijdag door Bruins geschorst omdat hij in Muller een onruststoker zag. De 35-koppige redactie van het magazine ging daarop in vergadering en zou later die dag in staking zijn gegaan als Muller niet in zijn functie was teruggezet. De kunstenbond FNV Kiem zou de actie gesteund hebben.

Het Veronicablad is de enige winstgevende activiteit van de holding Veronica. De televisie-, radio- en internetpoot zijn verliesgevend. Mocht, als gevolg van een staking het blad volgende week dinsdag niet zijn uitgekomen, dan was de financiële ramp voor Veronica niet te overzien geweest. Vandaar dat onder druk van de actiedreiging het bestuur van Veronica besloten heeft boven Bruins een interim-manager aan te stellen. Alhoewel het bestuur officieel ontkent dat Bruins weggaat, is de algemene verwachting dat hij binnenkort Veronica stilletjes zal verlaten.

Al twee jaar is het bij de ooit succesvolle omroep Veronica bestuurlijk en organisatorisch een chaos. De problemen kwamen eind vorig jaar naar buiten toen de terugkeer van Veronica op televisie op een mislukking uitliep. Per maand worden miljoenen euro’s verloren. Onder druk van de ondernemingsraad en het managementteam moest voorzitter Willem van der Meer de Walcheren toen vertrekken. Joris Hillebrand werd tijdelijk voorzitter en Bruins bleef waarnemend directeur. Samen zouden ze een nieuwe algemeen directeur zoeken en een raad van commissarissen samenstellen, zodat de vereniging Veronica meer op afstand van het bedrijf komt te staan.

Kuipers heeft drie opdrachten meegekregen. Hij gaat praten met alle Veronica-medewerkers over de nieuw te volgen koers van het bedrijf, hij moet een nieuwe organisatiestructuur bedenken en een nieuwe directeur vinden. Ook zal hij naar verwachting weer gaan praten met HMG en SBS over samenwerking. Al langer vinden ondernemingsraad en managementteam dat het financieel onverantwoord is zelfstandig een televisiezender op te zetten. Eerdere gesprekken met HMG en SBS liepen steeds op niets uit.