Home Landelijke radio Luyckx wil 3FM jonger maken

Luyckx wil 3FM jonger maken


Radio 3FM wordt het komende jaar positiever en jeugdiger, belooft de nieuwe zendercoördinator Florent Luyckx. “We gaan minder zeiken.” Zo schrijft het Algemeen Dagblad.

De eerste stap is gezet: Henk Westbroek vliegt eruit bij 3FM. Dat zijn contract per september afloopt bij de VARA, is een mazzeltje voor de pas aangetreden zendercoördinator Florent Luyckx van 3FM. De presentator van ‘Denk aan Henk’, door Luyckx gezien als de ‘belichaming van het oude 3FM’, kan nu zonder al te veel gezichtsverlies over een paar maanden van de zender worden gehaald. Wel zo prettig.

Maar als het minder fraai moet, zal de ex-marketing-directeur van platenmaatschappij Zomba er ook niet voor terugdeinzen handelend op te treden. “Mijn commerciële en zakelijke inslag is natuurlijk een van de redenen waarom ik hier naartoe ben gehaald”, weet ook Luyckx, die in zijn vorige functie de drijvende kracht was achter de popgroep K-otic en Sita. “Ik heb geen tijd om eens rustig een jaartje de boel te inventariseren”, zegt hij. “Dat besef is hier gelukkig ook wel doorgedrongen. We hebben nu nog een technische voorsprong, maar in juni zitten commerciële stations als 538 en Sky overal in de ether. Dan zal ons marktaandeel opnieuw een flinke knauw krijgen. Binnen een jaar moeten we er staan. Tot op de tanden gewapend. En dat zal niet gaan zonder ingrijpende veranderingen.”

Belangrijkste doel dat Luyckx zich heeft gesteld, is 3FM positiever te laten klinken. “De minachting voor de luisteraar en dat negatieve toontje dat je bij ons nog te vaak tegenkomt, moet er uit. We hebben een paar sterren, Rob Stenders en Ruud de Wild, die goed zijn in zogenoemde personality-radio. Die worden enorm gewaardeerd door de luisteraars en kunnen zich een hoop permitteren. Veel andere dj’s van 3FM proberen dat kunstje na te doen, maar zijn er helemaal niet goed in. Gevolg is dat ze met hun negatieve gedoe de luisteraars, die we zo keihard nodig hebben, wegjagen. Het heeft geen zin om je publiek te vragen of ze de nieuwe K-otic willen horen en dan vervolgens de voor-stemmers in de uitzending compleet af te zeiken. Zo van: Hoe kun je dit nu in godsnaam goed vinden? De plaatjes die de jeugd fantastisch vindt, maar waar hier vanwege een vreemd soort arrogantie op werd neergekeken, moeten terug op de zender. Wie zijn wij om dingen te goedkoop of te gemakkelijk te vinden als het publiek het geweldig vindt? In Stenders Vroeg besteden we nu vaak uitgebreid aandacht aan Idols. Daar hadden ze hier vroeger de neus voor opgehaald. Een paar weken geleden was de nieuwe Christina Aguilera megahit op 3FM. Dat was een jaar geleden ondenkbaar geweest.”

De nieuwe koers moet de nationale popzender – ‘het vlaggenschip van de publieke omroep’ – meer jongere luisteraars opleveren, hoopt Luyckx, die niet ontevreden is over de muziekmix op 3FM. “Het is onze opdracht radio te maken voor 13- tot 35-jarigen, maar in de praktijk luisteren vooral 25- tot 49-jarigen naar 3FM. Dat is niet een klein beetje mis, maar flink mis. We zijn meegegroeid met luisteraars van 10 jaar geleden. Dat is helemaal verkeerd en dat moeten we onszelf aanrekenen. Het marktaandeel is belangrijk, het legitimeert ons bestaan. Maar de jeugd is de laatste jaren massaal naar de concurrentie gelopen. We zullen onszelf dus opnieuw moeten uitvinden.” Belangrijkste middelen daartoe zijn, naast de muziek uiteraard, de dj’s op het popstation. Over individuele personen praat Luyckx liever niet, maar in een wereld waar jocks miljoenensalarissen verdienen en radiosterren eigenhandig het marktaandeel met procenten kunnen opkrikken, is er geen ontkomen aan. Dj Giel Beelen, het enfant terrible van de AVRO, die door zijn vorige werkgevers VARA en KRO werd ontslagen en thans genoegen moet nemen met een plaatsje in de nacht, verdient een nieuwe kans op 3FM, vindt Luyckx. “Ik ga me sterk maken voor een prominente plek in de horizontale programmering voor Giel. Hij is weliswaar soms lastig, maar wel écht. En daar houd ik van.”

Duidelijk is ook dat er naast Westbroek meer koppen gaan rollen bij 3FM. Geruchten zijn er genoeg, maar Luyckx probeert zich op de vlakte te houden: “Ik hoor mensen op de zender van wie ik denk: ik weet niet of dat nu wel zo gelukkig is. Verder ben ik van mening dat we na zes uur ’s avonds een verkeerde weg inslaan. Ooit is bedacht dat op die uren een brug naar de wat alternatieve VPRO-programmering van na tienen geslagen moest worden, maar dat ga ik veranderen. Ik heb daar heel duidelijke ideeën over, maar die kan ik niet vertellen, omdat de concurrentie ook mee leest.”

Of de twee NPS-dj’s Isabelle Brinkman en Claudia de Breij, die tussen zes en tien uur ’s avonds achter de microfoon zitten, deel uitmaken van die plannen, lijkt twijfelachtig. Luyckx over De Breij: “Een enorm talent, ik weet alleen niet of ze nu op de juiste plek zit.”

En over Isabelle Brinkman: “Ik vind niet dat zij het 3FM-gevoel uitdraagt dat mij voor ogen staat. En ik geloof ook dat zij heeft bijgedragen aan het negatieve geluid op dit radiostation.”

Maar hoewel gevraagd vanwege zijn daadkracht, kan ook Luyckx niet zomaar programma’s schrappen of naar hartenlust dj’s vervangen. “Alles gaat hier via de, overigens prima functionerende, zenderredactie, waarin alle omroepen zijn vertegenwoordigd. Vergeleken met 538 en Noordzee blijft dit natuurlijk toch een log schip. Voor de vervanging van Westbroek zal ik bijvoorbeeld overleg moeten voeren met de VARA. Ik kan een stuk minder snel schakelen dan de commerciëlen. En ja, dat is een grote handicap in de vechtmarkt die popradio de laatste jaren is geworden.”